Някои хора изпитват ирационален страх да целуват или да бъдат целувани. Филемафобията описва точно този страх, който не се ограничава само до интимните целувки, но се проявява дори при невинна целувка по бузата за поздрав. Като всяка фобия филемафобията също е тревожно разстройство. Засегнатият съзнава, че няма обяснима причина за страха, но въпреки това не може да контролира реакцията си.

Признаци на филемафобията

Тя далеч надминава обикновения страх или притеснението. Кой не е нервен при първата целувка? Но в този случай не целувката е причина за нервността, а самата ситуация: че е възможно да ви отблъснат, че отсрещният може би е имал други намерения, че преживяването е съвършено ново… Ето такъв страх отприщва целувката. Засегнатите реагират пресилено, когато ги целуват, и се ужасяват и те да целунат на свой ред. За диагнозата филемафобия важат следните критерии:

  • Страхът няма нищо общо с реалната ситуация.
  • Засегнатите не умеят да контролират чувствата и страховете си.
  • Нямат логично обяснение за емоциите си. Макар да знаят, че страхът им е нереален, не могат да го потиснат.
  • Страхът е толкова голям, че засегнатите избягват всички ситуации, в които може да се стигне до целувка.
  • Страхът е силно преувеличен и предизвиква проблеми в междуличностните отношения.

    Симптоми на филемафобията   

Филемафобията има същите симптоми като останалите специфични фобии. Единственото, което я отличава от тях, е стимулът, който я провокира: целуването. Страхът може да се прояви като паник атака или общо безпокойство. Колкото повече приближава „дразнителят“, толкова по-интензивен е този страх. Характерните му проявления са:

  • Физически симптоми: сърцебиене, изпотяване, треперене, задъхване, замайване, вцепененост, стягане в гърдите, гадене, мускулно напрежение и главоболие.
  • Психични симптоми: натрапчиви мисли, които кръжат около опасността от целувката (например да не би да пренесе болест)

Сходни фобии.

Повечето пациенти, които страдат от страхова невроза, имат повече от една фобия. Филемафобията най-често върви ръка за ръка със следните разстройства:

Мизофобията описва страха от мръсотия. Тя води до педантична чистоплътност и болестна мания за чистота. Хората, които изпитват страх от целувки, често се боят, че слюнката на другия може да съдържа вредни бактерии или микроби, които да ги заразят.

Халитофобията описва убеждението на засегнатия, че страда от лош дъх. Тази фобия може да се пренесе и върху другия индивид и да служи като оправдание за страха от целуване.

Хаптофобията описва страха от допир и телесен контакт. Дори случайно докосване на непознат може да бъде провокиращ фактор. Тъй като целувката е свързана с допир, логично е засегнатите да се стремят на всяка цена да я избягват.

Причини за филемафобията

Има много провокиращите фактори, като най-честите са: