Учени вярват, че са открили защо въпреки всичко някои заклети пушачи не развиват рак на белите дробове.

Не се заблуждавайте – пушенето е изключително вредно за здравето. То увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, диабет и инсулт, а по-голямата част от случаите на рак на белите дробове са свързани директно с него. Въпреки рисковете обаче само 10-20 процента от дългогодишните пушачи развиват рак на белите дробове. Има хора, които пушат кутия след кутия в продължение на десетилетия и въпросното заболяване не ги достига.

Отчасти това се влияе и от пола, статуса на пушене (пушач, непушач, бивш пушач) и цялостното здравословно състояние. Скорошно изследване обаче, публикувано в Nature Genetics, показва, че способността на някои пушачи да избегнат рака на белите дробове не се свежда единствено до късмет.

Според специалисти от медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк някои пушачи вероятно разполагат със здрав механизъм или устойчивост, които им помагат да ограничат мутациите в белите дробове, което от своя страна ги предпазва от развиването на рак.

От доста време насам се предполага, че пушенето предизвиква рак на белите дробове, като задейства ДНК мутации в нормалните клетки на белия дроб. Съвсем очаквано екипът открива значително повече мутации в белодробните клетки на пушачите в сравнение с тези на непушачите.

Също така броят на клетъчните мутации, изглежда, е тясно свързан с броя на изпушените цигари. Но само до определен момент. Веднъж щом дадения човек е изпушил количество, равняващо се на кутия цигари на ден в продължение на 23 години, възходът на клетъчните мутации спира.

Авторите на изследването смятат, че телата на тези хора разполагат с някаква система, която поправя ДНК щетите или „детоксификира“ пушенето и да намали възможността от мутации. Нужни са обаче още доказателства, които да подкрепят това обяснение.

„При най-заклетите пушачи не се наблюдава най-висока тежест на мутациите – казва д-р Саймън Сипвак, един от авторите на изследването и професор по медицина, епидемиология, обществено здраве и генетика. – Нашите данни показват, че тези хора вероятно са оцелели толкова дълго (въпреки продължителното пушене), тъй като успяват да потиснат по-нататъшното натрупване на мутации. Изравняването на мутациите вероятно произлиза от това, че тези хора разполагат с изключително ефективни системи за поправяне на ДНК щетите или детоксифициране от цигарения дим.“

Ако специалистите са прави, то техните открития могат да спомогнат за разработването на нова стратегия за ранно засичане на риска от развиване на рак на белите дробове. В следващо изследване те се надяват да успеят определят в каква степен даден човек притежава тази способност за ДНК поправяне или детоксификиране и съответно – да разкрият какъв е рискът да развие рак на белите дробове заради пушене.

Източник: IFLScience