Експериментална ваксина за първи път е осигурила защита на маймуни срещу новия коронавирус, предаде Франс прес, позовавайки се на китайската лаборатория, която стои зад изследването.

Ваксината, чиято "старомодна" формулировка включва неактивни версии на вируса, причинител на болестта Ковид-19, е приложена на макаци-резус, които три седмици по-късно са били изкуствено заразени, пише БТА. 

Изследователите от частната китайска компания Sinovac Biotech съобщават, че са приложили две различни дози от ваксината на общо осем маймуни. Три седмици по-късно вирусът SARS-CoV-2, който причинява болестта Ковид-19, е бил въведен чрез тръби в белите дробове на животните. При никое от тях инфекцията не се е развила напълно.

Седем дни след заразяването при четирите макака-резус, получили по-висока доза от ваксината, не са наблюдавани следи от вируса в белите дробове, съобщават от лабораторията, която е публикувала резултатите от тестовете на на сайта bioRxiv.

При останалите четири маймуни, които са получили по-ниски дози от ваксината, е отчетено повишение на вирусния заряд в организма. Въпреки това животните също са устояли на заболяването.

Резултатите подлежат на допълнителна проверка, преди да бъдат потвърдени от научната общност.

На 16 април Sinovac Biotech започва клинични изпитания с хора на същата ваксина. Компанията е отказала коментар по темата.

"Става въпрос за първи сериозни предклинични данни по отношение на експериментална ваксина", коментира вирусологът от САЩ Флориан Крамър."Въпр

осът е да разберем дали ваксината осигурява трайна защита", казва имунологът Луси Уокър от лондонския Юнивърсити колидж.

Някои експерти не крият скептицизма си, тъй като броят на тестваните маймуни е твърде малък, за да бъдат резултатите статистически значими.