Учени от Националния университет на Сингапур установиха, че комбинацията от пробиотици и кръстоцветни зеленчуци помага за лечението на рака на дебелото черво, предава РИА Новости.

Специалистите създават„коктейл“ от чревната бактерия E.coli Nissle, която са преобразували в пробиотик, и фермент, съдържащ се в семейството на кръстоцветните, например, броколите. 

Получената смес унищожава до 95% от раковите клетки в лабораторни условия.

Групата мишки, които са хранени с този коктейл, също е показала добри резултати.

Туморите на гризачите намаляват три пъти в сравнение с контролната група. Според изследователите използването на такова съчетание от продукти – броколи или други кръстоцветни и пробиотици – е възможно не само за лечението на рака, но и за неговата профилактика, а също така за възстановяването на организма след отстраняване на тумора.