„Изкарал/а съм COVID-19. Наистина ли се нуждая от две дози от ваксината?“.

Това е въпрос, който милиони хора по света си задават. Сега ново, но сравнително малко проучване показва, че хората, които знаят, че са били заразени със SARS-CoV-2 в миналото, вероятно ще се нуждаят само от една доза от ваксината на „Пфайзър“, за да получат силен имунитет.

Всъщност „наблюдавахме по-високи нива на антитела срещу SARS-CoV-2 при хора, които вече изкарали вируса, след една доза [от ваксината на „Пфайзър], отколкото при хора, които не са били излагани на инфекциите, след две дози“, заключва екипът, ръководен от д-р Джейме Мой от подразделението за алергии и имунология към медицинския център на университета „Ръш“ в Чикаго.

Нещо повече – втората доза при хора, които вече са изкарали COVID-19, не подсилва кой знае колко нивата на антителата, което показва, че „при тази група хора една доза вероятно ще е приемлива“.

Изводът е, че „хората с предишна документирана инфекция от COVID-19 вероятно ще бъдат достатъчно добре защитени от повторна инфекция само с една доза иРНК ваксина, а това от своя страна ще освободи милиони допълнителни дози“ за други, съобщава екипът на Мой.

Новото изследване е сравнително малко – 29 души от Чикаго, прекарали COVID-19 (доказано чрез PCR тест) и 30 – без документирана инфекция. Средната им възраст е 42 години, около ¾ са жени.

Изследването подчертава, че сама по себе си предишната инфекция не предоставя стабилна защита срещу COVID-19: преди ваксинация, нивата на антителата при тях са били 621 AU/mL, a след една доза от ваксината на „Пфайзър“ нивото на защита скача до 30 000 AU/mL.

Втората доза покачва тази стойност съвсем малко – до 37 000 AU/mL.

Хората, които никога не са се сблъсквали със SARS-CoV-2, определено се нуждаят от две ваксини, за да достигнат задоволителни нива на защитни антитела. След една доза стойностите при тази група са малко над 1800 AU/mL, но след втората скачат до над 15 000 AU/mL.

Изследването е публикувано на 6 август 2021 г. в JAMA Network Open.

Източник: Medical Xpress