Колкото и приятни усещания да създава, пиенето на алкохол е вредно за нашето здраве. При това не само в големи количества.

Нови изследвания предупреждават, че дори умерената консумация се свързва със сърдечно-съдови проблеми и щети върху мозъка. А сега в скорошно изследване на над 36 000 души в зряла възраст става ясно, че преминаването от едно питие на две на ден върви с намаляване на мозъчното вещество, равняващо се на две години остаряване.

„Откритията се открояват рязко от научните и правителствените насоки по отношение на безопасните граници на пиенето на алкохол – казва изследователят в областта на психиатрията Хенри Кранцлер от центъра „Пен“ за изучаване на зависимостите. – Така например въпреки че Националният институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм препоръчва на жените да пият средно не повече от едно питие на ден, препоръчителните количества за мъжете са два пъти по-големи и надвишават нивата в настоящото изследване, които се свързват с намаляването на обема на моъзка.“

Екипът от американски и европейски учени разглеждат данните от 36 678 души (на средна възраст или по-възрастни) от биобанката на Великобритания – голямо и дългосрочно наблюдателно проучване на Обединеното кралство.

Изследователите имат достъп до броя на единиците, които хората пият на месец (една единица във Великобритания се равнява на 25 милилитра уиски, една трета халба бира или 175 мл вино, което е половин чаша). Единиците на седмица и на месец са превърнати в единици на ден за целта на проучването. Учените разполагат и с данни от магнитно-резонансната томография на всеки един от участниците – именно по този начин те успяват да определят размера както на сивото, така и на бялото вещество.

След като взима предвид фактори като възраст, индекс на телесната маса и пол, екипът открива, че съществува отрицателна асоциация между приема на алкохол и мозъчната структура на участниците. Това се наблюдава из целия мозък, но най-големи промени в обема се наблюдават в областите на кората, продълговатия мозък, путамена и бадемовидното тяло.

Колкото по-висока е консумацията на алкохол, толкова по-изявени са промените – изследователите откриват, че промяната в обема на сивото и бялото вещество на хората на възраст 50 години, които пият по 4 единици на ден, се равняват на 10 допълнителни години остаряване (в сравнение с онези, които не консумират алкохол).

Екипът обаче открива разлика и между хората, които пият само по едно питие на ден, и тези, консумиращи по две – за човек на 50-годишна възраст промените в обема на бялото и сивото вещество се равняват на 2 допълнителни години остаряване.

„Повечето от тези отрицателни асоциации са очевидни при хора, пиещи средно едва една до две алкохолни единици на ден“, пише екипът. Т.е. дори умерената консумация води до промени в обема на мозъка при хора на средна възраст или по-възрастни.

Множество скорошни изследвания също показват, че не съществува безопасно количество алкохол, което можем да консумираме на ден (въпреки някои популярни твърдения от миналото).

Изследването е публикувано в Nature Communications

Източник: Science Alert