Колко страшна може да бъде думата плодовитост? Когато сте млади това е просто термин, за който дори и не се замисляте. Но след 35-годишна възраст следенето на фертилитета може да се превърне в истинска мания и сериозен проблем.

И причината не е в срива му или намаляването на способността за зачеване, а в притесненията, съпътстващи създаването на бебе и невъзможността това да стане от първи път. Понякога в стремежа си да правят най-различни изследвания и свързаните с тях тревоги, жените си създават изкуствен проблем, който също влияе на плодовитостта (чисто психологически).

Но дори и да няма индикации за притеснения, вероятно след като навършите една определена възраст и решите да имате бебе, започвате да се питате: „Колко точно опита трябва да направя?“, „Кога ще стане?“, „Има ли начин да подобря шансовете си?“ и т.н.

И разбира се, все някога се сблъсквате и с фалшивите митове. А не трябва да им давате ухо, защото те създават още тревоги. Ето кои са петте най-разпространени мита за плодовитостта на жената.

1. Здравите двойки забременяват бързо

Не е вярно. Възможно е да забременеете от първия опит. Но понякога и двойки, които нямат никакви проблеми с плодовитостта, също се борят да имат деца. От 100 двойки, след 12 месеца опити, само 75 забременяват.

2. Ако зачеването не се получава, вината е на жената

Също не е вярно. Когато има проблем със зачеването, автоматично се приема, че всичко зависи от плодовитостта на жената. А всъщност при поне 50% от двойките причината е и в мъжа.

3. След 35-годишна възраст плодовитостта пада до 0

Отново грешно твърдение. На 28 години плодовитостта на жените започва да спада. На 35 години този спад продължава, но все още съществува. На 42 шансът да станете биологична майка е невероятно малък. На възраст над 45 години IVF има 96% неуспех. Това обаче не означава нулев шанс.

4. Знаменитостите могат да забременеят на 50, значи и вие можете

Съмнително. Всъщност тези известни жени имат парите и средствата да изпробват различни лечения по-продължително време. И вероятно са постигнали забременяването чрез даряване на яйцеклетки, но никога няма да говорят публично за такова нещо.

5. Трябва да опитвате поне година, преди да се консултирате с експерт

По принцип е вярно. Но нищо не ви пречи да говорите за проблема предварително с вашия гинеколог. Освен това, ако сте над 30 години, защо е нужно да чакате и губите още една година?

Новите родители