Поддържането на здравословно тегло и здравословно хранене, богато на цинк и антиоксиданти, са от ключово значение за подобряване на плодовитостта при мъжете.

Възможно ли е обаче да се направи нещо повече в тази посока, ако се разчита предимно на подходящите за целта продукти?

Многобройни проучвания показват, че храненето играе основна роля в това отношение.

Както мъжете, така и жените трябва да спазват здравословна диета, богата на определени хранителни вещества, които влияят върху тяхното репродуктивно здраве.

Но е важно да се променят и навиците, тъй като стресът и заседналият начин на живот, консумацията на тютюн, алкохол и някои лекарства, влияят отрицателно върху плодовитостта.

Защо е важна храната за мъжете

Много фактори влияят върху плодовитостта. Сред тях е и правилната диета, в която да бъдат изключени негативните фактори.

Доказано е отрицателното въздействие, което наднорменото тегло и затлъстяването оказват върху качеството на ДНК на сперматозоидите, дори ако затлъстяването не води непременно до безплодие.

Висока консумация на кофеин и алкохол е също от значение. Съществува връзка между това и ниската концентрация и броя на сперматозоидите, сочи проучване, публикувано в Andrology.

Какво трябва да съдържа диетата

Важни са продуктите с ниско съдържание на цинк, тъй като този елемент играе голяма роля по отношение на плодовитостта, тъй като участва в следните процеси: развитие на тестисите, синтез на тестостерон, съзряване на сперматозоидите, количество и подвижност.

За мъжете дневната нужда от цинк възлиза на 15 мг. Богати на цинк са месото, синята риба, черния дроб, бобовите растения, мидите, пълнозърнестите продукти и млякото.

Витамините са друг важен компонент в храненето на мъжа. Най-важните са следните: фолиева киселина - помага за подобряване на количеството и качеството на сперматозоидите; вит. А - насърчава синтеза на половите хормони, участва в сперматогенезата и предпазва сперматозоидите от окислително увреждане; вит. D - неговият дефицит е свързан с по-ниската концентрация на тестостерон; вит. С и Е - те са антиоксиданти и противодействат на ефектите на оксидативния стрес върху сперматозоидите.

Менюто на мъжа трябва да съдържа още: въглехидрати, които имат ниско гликемично натоварване, което е свързано с по-доброто качество на спермата. Следователно трябва да се избягва консумацията на храни с високо съдържание на захар.

Високата консумация на наситени и трансмазнини променя качеството на сперматозоидите, намалявайки степента на плодовитост. Но консумацията на Омега 3 и Омега 6 полиненаситени мастни киселини (зехтин, мазна риба, ядки) е от съществено значение за сперматогенезата.

Антиоксидантите са също важни и носят многобройни ползи, тъй като 30-80% от безплодието може да се дължи на оксидативен стрес, смятат експертите.

Продължава на страницата на Новите родители