Конкуренцията е стимул при хората. Окозва се, че това се отнася и за сперматозоидите.
Екип от испански и шведски учени установи, че сперматозоидите се променят, за да се конкурират успешно с репродуктивните клетки на друг самец от същия вид.

Особености на експеримента

Като животни модел учените избрали риби от вида „данио“ (Danio rerio). Така установили, че сперматозоидите променят своите характеристики, когато срещнат силна конкуренция - те плуват по-бързо и са по-успешни в борбата си да достигнат до яйцеклетката.

Учени от университета в Аликанте и университета в Упсала направили това откритие, след като събрали два самеца с една женска. Заедно с положителните промени обаче, те  установили изменения, които могат да имат негативни поледици за бъдещото поколение.

Качество и скорост

Учените дошли до извод, че близостта и съперничеството между мъжките само по себе си променя сперматозоидите на рибите данио. В условията на конкуренция, те са с по-малки главички, удължена средна свързваща част и с по-дълги камшичета.

Заедно с по-бързото движeние (в сравнение с обичайните сперматазоиди), тези сперматозоиди се оказали и по-устойчиви на вредното въздействие на осмотичното налягане във водна среда.  ДНК обаче им било по-уязвимо, което заличава всички останали предимства, обясняват учените.

Новите родители