Когато температурите навън паднат под нулата, обмяната на веществата се забавя, забавят се и всички процеси в тялото.

Не само мечките се готвят за зимен сън. И човешкият организъм реагира на студа, като „включва“ в работа всички органи и системи на пестелив режим.

Често се чудите защо спите до по-късно, нямате тонус, мъчи ви главоболие, носът сълзи като развалено кранче, устните се напукват, а кожата стои суха и неприятно опъната. Всички тези несгоди се дължат на студа.

1. Нямате сили

Не може да се вдигнете от леглото сутрин, нямате тонус и енергия за нищо. Виновен е дефицитът на витамини.

Решението: В студа ви е нужна повече енергия, за да поддържате нормален топлообмен и да набавите за организма хранителни вещества, които ще го защитават.

Пийте комбинирани витамини. С храната едва ли ще си набавите цялата палитра.

Според нормите на Световната здравна организация на ден са ви нужни 5 различни порции пресни плодове и зеленчуци – всяка от по 200 грама.Трудно постижима цел.

А за ноктите, косата и кожата имате нужда от рибено масло. С него най-лесно набавяте полезните омега-3 мастни киселини.

2. Носът е запушен или сълзи

Когато човек вдиша леден въздух, лигавицата на носа се раздува и отича, защото капилярите се разширяват под напора на топлата кръв. Тя обикновено работи като “вътрешен климатик” на тялото и опитва да го затопли. Набъбналата лигавица запушва ноздрите и дишаме трудно.

Ниските температури стимулират образуването на слуз, но като всяка друга течност, тя става по-гъста, щом градусите паднат под нулата. Носът се пълни със секретите, които заради ниските температура се сгъстяват. При едни това е по-изразено, при други – не. Проблемът се решава, щом влезем на топло.

Решението: Увийте се с шал, а на главата задължително сложете топла шапка. Науката отдавна е доказала, че 30 процента от запасите на тялото от топлина „излитат“ през голата глава.