Децата с аутизъм мислят, говорят и се държат различно. Понякога изглеждат напълно самовглъбени и сякаш изключват външния свят. Класическите признаци на аутизъм се проявяват в неспособност на пълноценна вербална комуникация. Невероятно предизвикателство за родителя може да се окаже нещо съвсем обикновено като какво иска детето за обяд или дали и тъжно или весело. Понякога е съвсем очевидно, че детето страда от подобно психично разстройство, но друг път е нужно повече наблюдателност и внимание към детайлите.

Ето 11 признака, които сигнализират за проблем и изискват повишено внимание.

6. Слухови проблеми.

В някои случаи децата с аутизъм могат напълно да игнорират човека, който им говори, до степен, че да изглеждат като глухи. Същевременно е възможно да бъдат разтърсени от всякакви звуци – дори най-слабите. Внезапните шумове като например звън на телефон или звънец може да предизвика дискомфорт – детето може да си запуши ушите и да започне да оздава повтарящи се звуци, за да заглуши другия. Децата с аутизъм не обичат да ги докосват. Също така са чувствителни на различни текстури при допир.

7. Изпадат в истерия.

Емоционалните изблици не са рядкост при децата с аутизъм. Те не умеят да контролират емоциите си, поради тази причина ги проявяват по най-странни начини. Без никаква обективна или видима причина е възможно да започнат да пищят, да плачат или да се смеят истерично. Когато се чувстват застрашени, е възможно да станат агресивни. Същевременно нямат никакъв инстинкт за самосъхранение. Ако попаднат в опасна ситуация (покрай тях профучава превозно средство например), може да не разберат, но за сметка на това се страхуват от най-обикновени неща като плюшена играчка например.

8. Срещат затруднения при разбиране и говорене.

Нормално децата започват да имитират звуците от средата, в която растат, и правят опити да говорят на около година и половина. В случай с децата с аутизъм те развиват говорни способности много по-късно. Възможно е да говорят на неестествено висок тон, със странна интонация или пък да повтарят определени думи и изрази, без всъщност да казват нещо конкретно.  Не разбират най-прости изречения и въпроси. Не умеят да водят разговор.