Прочутите пастейш де ната – визитката на португалската кухня
Няма начин да сте посетили Португалия и да не сте опитали от прочутите пастейш де ната. Тези сладки кошнички от бутер тесто, пълни с ароматен крем, са една от визитните кулинарни картички на страната. И една от гордостите на португалското сладкарство.
Рецептата за тези вкусни сладкиши, известни още като паштейс де Белем, се пази тайно в манастира в едноименния квартал на Лисабон, където легендата разказва, че са създадени през XIX в. Но има начин и сами да си ги приготвите у дома. Предупреждаваме: не е лесно и изисква доста време! Но пък усилията си заслужават. Ако някога сте ги опитвали, ще разпознаете уникалния им вкус още от първата хапка, контрастните текстури и онази хрупкава, златиста коричка, напомняща класическото крем брюле.
Пастейш де ната
Необходими продукти:
За тестото:
- 150 г брашно, най-подходящо е София Мел Екстра
- 100 г меко масло, на стайна температура
- 75 мл вода, на стайна температура
- сол
За крема:
- 500 мл пълномаслено мляко
- 500 г захар
- 250 мл вода
- 64 г брашно, най-подходящо е София Мел Екстра
- 10 г царевично нишесте
- 6 жълтъка + 2 яйца
- 1 канелена пръчица
- лимонова кора, на вкус
- щипка фина сол
За финален щрих и декорация:
- 50 г захар
- 50 мл топла вода
- много меко масло (или маргарин) за намазване на формичките
- канела на прах, за поръсване
- пудра захар, за поръсване
Начин на приготвяне:
1. За бутер тестото, от което трябва да направите кошничките, разбийте маслото с 30 г брашно с миксер, докато получите гладко тесто.
2. Извадете от купата и го поставете между два листа хартия за печене. С точилка оформете правоъгълник с дебелина около ½ см. Приберете в хладилник.
3. Разбъркайте останалото брашно с водата и щипка сол до получаването на меко тесто.
4. Разточете второто тесто върху леко набрашнена повърхност с точилка и го оформете в правоъгълник.
5. Поставете масленото тесто върху него и го приплескайте с ръце, докато стане с еднаква дебелина.
6. Сгънете двата странични края, така че да покрият напълно тестото, оставяйки горната и долната страна отворени.
7. Отново разточете тестото с точилка до правоъгълник, на който късата страна е обърната към вас. Леко завъртете, за да обърнете дългата страна към вас.
8. Повдигнете късата дясна страна и я сгънете към центъра на правоъгълника. Направете същото и с лявата страна. Сгънете тестото отново наполовина като книга.
9. С точилка, като винаги натискате в една и съща посока, разточете получения квадрат в дълъг правоъгълник и повторете отново същите стъпки с прегъването. Направете този процес общо 4 пъти. Между всяко разточване оставяйте тестото да почине в хладилник за 10 минути. Преди употреба, трябва да стои в хладилник поне 1 час.
10. Докато тестото се охлажда финално, пригответе крема като първо загреете водата и захарта в тенджера.
11. Щом заври, добавете лимоновата кора и канелата. Оставете на котлона няколко минути.
12. Прецедете сиропа през марля или много фино сито и го оставете да се охлади до стайна температура.
13. В друга тенджера смесете брашното с царевичното нишесте и солта. При постоянно бъркане, започнете да добавяте млякото, докато сместа стане на бучки. Сложете тенджерата на котлона и изчакайте леко да се сгъсти.
14. След като кремът се сгъсти, дръпнете тенджерата от котлона и добавете сиропа на 4 пъти, продължавайки да бъркате. Покрийте с домакинско фолио тенджерата и приберете в хладилника за 15 минути.
15. В това време извадете тестото, оформете го на руло и го нарежете на 20 шайби.
16. Използвайте формички за печене с размери 6 см в диаметър на дъното и 9 см на отвора, височина 2-3 см. Намажете ги с маргарина или мекото масло и поставете във всяка по кръгче тесто. Притиснете го с пръсти по дъното и стените, така че да получите малка купичка. Поставете купичките в тавата, в която ще печете пастейшите.
17. Извадете крема от хладилника и добавете жълтъците и целите яйца, след което разбъркайте добре с бъркалка.
18. Прехвърлете получения крем в кана и внимателно напълнете формичките, като внимавате да не бъдат догоре.
19. Изпечете в загрята на 250 градуса фурна за около 25-30 минути, на средната решетка, след което преместете тавата на по-високо и продължете да печете още 5 минути, докато пастейшите станат златистокафяви.
20. Извадете изпечените пастейши и глазирайте повърхността им с разтвор, приготвен предварително от гореща вода и захар. Поднесете, поръсени с канела или пудра захар.
Снимка: Jerome.Romme / Shutterstock
Особености!
Тези характерни португалски сладки може да се съхраняват на стайна температура в продължение на няколко дни, покрити със стъклен или пластмасов похлупак. Не се препоръчва замразяване.
Автор: Деси Тодорова
Проектът се осъществява с подкрепата на София Мел и Kotányi; консултант: Кулинарна академия HRC













