Португалският гинеколог д-р Артур Карвальо бе временно отстранен от длъжност, след като бебе се роди без нос, очи и част от черепа си. Родителите на малкия Родриго не са знаели за сериозните физически малформации до неговото раждане на 7 октомври тази година.

Португалският лекарски съюз е гласувал за махането на д-р Карвальо, който е заподозрян в небрежност, защото не е открил малформациите при новороденото.

Срещу отстранения гинеколог вече е имало други 6 оплаквания, най-старото от които датира от 2013 г. Лекарският съюз започна разследване, след като въпросното раждане бе отразено от медиите.

„Съществуват признаци за недоглеждане от страна на д-р Артур Карвальо. Те от своя страна могат да доведат до дисциплинарни наказания - заявиха от Португалския лекарски съюз= - Случилото се вреди на репутацията на лекарите отстраняването му от длъжност е необходимо, за да се преценят оплакванията."

Д-р Карвальо следял бременността на майката на Родриго в частна клиника в Сетубал, където направил трите задължителни ехографии, без да открие какъвто и да било проблем. Гинекологът бил предупреден за възможна аномалия по време на ехографски преглед, за който настояли родителите, но обяснил, че понякога части от лицето остават невидими, когато бебето ги е притиснало към корема на майка си.

Лекарят все още не е коментирал публично обвиненията към него.