В разгара на летния сезон сме и е време да се отправим на кулинарно пътешествие. В продължение на три месеца ще пътуваме из света, за да ви разкрием необятната красота на международните кухни. Те пленяват със своите разнообразни вкусове и аромати, разкривайки местната история и традиции.

Нашата първа спирка днес е Португалия. Няколко са отличителните характеристики, които правят португалската кухня уникална по рода си. Това са нейното богато културно наследство, исторически влияния и географско разнообразие.

Дългото атлантическо крайбрежие на Португалия и разнообразният ландшафт оказват влияние върху регионалните ястия. Въвеждането на подправки като канела, ванилия и люти чушки през епохата на откритията е оставило трайно въздействие върху португалската кухня.

Ястия като bacalhau (солена треска), sardinhas assadas (сардини на скара) и различни яхнии с морски дарове показват разнообразието от рецепти с морски дарове. За бакалао дори се твърди, че има 365 начина за приготвяне, по един за всеки ден от годината. Невероятно нали?

Солена треска. Снимка: AS Foodstudio / Shutterstock

Кой е най-известният тарт с крем в Португалия?

Отговорът тук е лесен - Pasteis de nata. Страхотна наслада дори и за най-изисканото небце. Десертът произхожда от Лисабон и е любимо лакомство за малки и големи не само в Португалия, но и в международен план. Известен със своя възхитителен контраст на текстури и вкусове, Паштел де ната е хрупкав тарт с богат кремообразен пълнеж. Кремът се прави от жълтъци, захар, мляко и често се овкусява с ванилия и канела. Обикновено горната част на тарта се карамелизира, за да се предаде златистокафяв завършек.

Снимка: Dionisvera / Shutterstock

Любимият билков еликсир на Португалия - Licor Beirão

Историята на тази невероятна напитка датира още от 19. век и е истинска класика и до днес. Наричан още „Ликьорът на Португалия“, той е изключително ароматен със сладък и дори леко пикантен вкус. В състава му влизат билки и подправки като мента, канела, розмарин, лавандула и дори индийско орехче.

Дегустация на „Зелено вино“? Защо не!

Опитвали ли сте някога “Green wine“? Ако отговорът е не, препоръчваме ви да го направите. Интересен факт за Vinho Verde, е че името му в буквален превод наистина означава „зелено вино“. Но, ако очаквате при дегустация в чашата ви да налеят течност със зелен цвят, то ще останете разочаровани.

Тук се има предвид „младо вино“, тъй като периодът му на ферментация е изключително кратък. Vinho Verde е леко пенливо с плодов, освежаващ характер. Перфектна напитка в летните жеги и особено популярна в северния регион Миньо в Португалия, където се произвежда. Това вино се съчетава идеално с морски ястия като Polvo a Lagareiro, чиято рецепта сме ви приготвили в следващото издание на „Кулинарни пътешественици“.

Vinho Verde. Снимка: CKP1001 / Shutterstock

Влияние на Португалската кухня

В периода 15. - 17. век португалските изследователи установяват търговски пътища и колонии в Азия, Африка и Америка. Това улеснява обмена на подправки и техники за готвене между Португалия и тези региони. Комбинацията от историческо изследване, смесването на култури и глобалното разпространение на емблематични ястия и техники допринасят португалската кухня да е една от най-влиятелните в света.

Автор: Кулинарна академия HRC

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland и млечни продукти MMELLOW. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.