На Марс е доста тихо. Няма птици, които да пеят, нито дървета, които да издават шептящи звуци, докато се полюшват от повея на вятъра. И малкото шум на Червената планета, който е вследствие от скалните свлачища или от движението на въздуха, не се пренася особено добре заради минималната атмосфера. Въпреки това учени решиха да превърнат марсианския изгрев в звук, преобразувайки снимка на Слънцето, направена от марсохода „Опъртюнити“, в тонове. Крайният резултат е изненадващо мелодичен и приятен.

Всяко едно парче дигитална информация би могло да се превърне в звук благодарение на процес, известен като сонификация. Д-р Доменико Вициназа от Университета Англия Раскин и д-р Женевив Уилямс от Ексетърския университет приложиха тази идея към снимка на „Опъртюнити“, направена на петхилядния изгрев след кацането му на Червената планета. Всеки пиксел се превръща във звук, като неговата сила и височина зависи от яркостта и цвета му.

Виж още: Този фантастичен сайт ви показва колко далече е Марс от Земята

Изображения на земни пейзажи биха могли да бъдат подложени на същата обработка. Крайният резултат обаче най-вероятно би бил особено неприятен, тъй като облаците и растителността ще доведат до твърде сложни и не особено приятни звуци. На Марс обаче тъмните небеса създават тиха хармония, която бавно се натрупва – пиксел по пиксел в посока към Слънцето.

Вицианза и Уилямс ще представят композицията си в будката на NASA по време на конференцията Supercomputing SC18 в Далас, Тексас. Присъстващите ще могат да чуят цялото марсианско преживяване през висококачествени колони.

Вероятно малцина от нас ще имат това удоволствие. За щастие, NASA публикува крайния резултат в YouTube и вие можете да му се насладите още сега.