Марс може и да се намира на 54.6 млн. км, но изгревите на Червената планета приличат доста на тези у дома.

Марсоходът „Кюриосити“ на NASA направи тази нова снимка с помощта на своята навигационна камера на 30 ноември 2019 г. – точно когато сутрешното слънце започва да се прокрадва над кратера Гейл.

„Това е една от най-хубавите снимки, които трябваше да направя“, коментира Дъг Елисън, производител на визуализация в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния. Именно той публикува снимката в Twitter.


Снимка: NASA/JPL-Caltech

"Кюриосити" е четвъртият марсоход, "доставен" успешно на повърхността на Червената планета. Останалите три апарата, позиционирани безпроблемно на Марс, също са американски - "Соджърнър" (1997), "Спирит" (2004-2010) и "Опортюнити", който също кацна през 2004 г. и продължава да функционира и до ден днешен.

Главната цел на "Кюриосити", както и на останалите роувъри, е да търси доказателства, че на Марс някога е съществувал живот. За разлика от предишните мисии до Червената планета, предоставили солидни доказателства за наличието на вода на повърхността й, "Кюриосити" има задачата да търси органични материали и други химични съединения, необходими за зараждането и развитието на микробен живот.