Оказва се, че Оумуамуа не е първият междузвезден обект, който решава да ни навести. NASA предостави повече данни, според които кометата C/2019 Q4 най-вероятно е дошла от някое далечно място извън Слънчевата система.

Обектът бе открит на 30 август от Генади Борисов от обсерваторията MARGO в Крим. На този етап учените не могат да заключат категорично, че обектът е междузвезден, но скоростта на C/2019 Q4, както и орбиталните му параметри, подсказват именно това.

„Сегашната скорост на обека е доста висока – 150 000 км/ч, което е надвишава многократно скоростта на обектите, орбитиращи Слънцето от разстояние“, казва Давид Фарночия от Центъра за изучаване на близкоземни обекти към NASA. – Високата скорост ни казва, че обектът най-вероятно не се е зародил в Слънчевата система. Освен това един ден вероятно ще я напусне и ще се върне в междузвездното пространство.“


Източник: NASA/JPL-Caltech​

Обектът е с леко мъглив външен вид, което подсказва, че ядрото му се състои от ледени материали, които се изпаряват по време на приближението му към Слънцето. В момента C/2019 Q4 е на около 420 млн. км от нашата звезда, а на 8 декември ще се доближи максимално до нея (на около 300 млн. км).

„Обектът ще е най-ярък в средата на декември и ще може да бъде наблюдаван със средни по големина телескопи до април 2020“, допълва Фарночия. – След това само професионалните телескопи ще могат да следят кометата до октомври 2020 г.“

Източник: IFLScience