Харвардски астрономи: Извънземни ни проучват с космическа сонда

21 ноември 2018 г., 18:02
2508

Оумуамуа пътува през междузвездното пространство в продължение на милиони години, далеч от всяка звезда, която може да освежи повърхността му.

Илюстрация: European Southern Observatory, M. Kornmesser

Астрономи от Харвардския университет твърдят, че е напълно възможно извънземна космическа сонда да е посетила Слънчевата система и Земята през 2017 г.

Припомняме ви, че необичайният Оумуамуа, който бе оприличен на пура, премина през нашата система през миналата година. Той бе открит за пръв път през октомври 2017 г. от телескопа Pan-STARRS 1 на Хавайския университет в Халеакала, Хаваи (на местен език означава “вестоносец от миналото”).

И досега учените не могат да определят какво точно представлява Оумуамуа. На този етап те го категоризират просто като „нов вид междузвезден обект“.

Харвардските астрономи обаче спекулират, че е възможно да става дума за космическа сонда, изработена от интелигентни същества и изпратена до Слънчевата система, за да я проучи. Теорията се базира върху необичайното ускорение на космическия обект, който астрономите наблюдавали при преминаването му.

Виж още: Ирландските власти разследват няколко сигнала за НЛО

Проучването е направено от Ейбрахам Лоуб – професор по астрономия и Шмуел Биали. Лоуб има публикувани четири книги и над 700 статии за черни дупки, бъдещето на вселената и търсенето на извънземен живот.

“Оумуамуа има странна форма, няма нито една характеристика на комета или астероид. Обектът се движи през пространството по начин, който учените не очакват", коментира Лоуб. Според него най-интересното в случая е, че " траекторията му намеква за допълнително ускорение, различно от това, което притеглянето на Слънцето предизвиква”.

Уви, учените успяха да наблюдават необичайния обект едва три дни, преди Оумуамуа да напусне Слънчевата система.

 

Ключови думи:
Коментари