Звучи като началото на „Денят на независимостта“ – служители по контрола на въздушния трафик на летището в Шанън, северозападна Ирландия получиха няколко съобщения за ярки светлини, летящи с „астрономическа“ скорост.

Всичко започва миналия петък в 06:47 ч (местно време), когато пилот от „Бритиш еъруейз“ се обажда, за да попита дали в момента не се провеждат военни обучения. Тя е управлявала самолет в посока Монреал, Канада, когато е забелязала „много ярка светлина“, приближаваща се към лявата част на летателния апарат. След това „рязко“ се е отклонила на север. Според пилота не е имало видима опасност от сблъсък.

Виж още: Те идват от дълбините

По това време не са се провеждали военни обучения. Служителите по контрола на въздушния трафик обаче получават обаждане и от пилот от „Върджин Атлантик“, който описва „множество обекти, следващи една и съща траектория“. Пилотът твърди, че е видял „две ярки светлини“ от дясната част на самолета, които впоследствие са започнали рязко да се издигат. Според него това може да са метеори или обекти, които навлизат повторно в земната атмосфера.

Въпреки това друг пилот твърди, че скоростта на обектите е била „астрономическа“, „от порядъка на мах 2“ – т.е. два пъти по-бързо от скоростта на звука. Реално погледнато обаче това означава, че НЛО-то се е движило много по-бързо от самолета, който обикновено пътува със скорост мах 0,64. Т.е. горе-долу колкото свръхзвуковия „Конкорд“.

Местните власти все още не съобщават подробности за естеството на тези обекти, които са били засечени от „малък брой самолети на 9 ноември“. Шансът обаче те да са управлявани от малки зелени човечета е малък. Ирландската авиационна администрация ще проведе разследване.

Източник: iflscience