За всеки, който живее в Северното полукълбо на Земята, днешният понеделник е най-дългият ден в годината, пише Science Alert.

Нещо повече – за първи път от 49 години насам събитието ще съвпадне с т.нар. „ягодова“ луна. Тези две явления протичат в един и същи ден приблизително веднъж на поколение.

Сама по себе си ягодовата луна не е рядкост. Така се нарича всяко пълнолуние през месец юни. Кръстено е по този начин от коренните жители на Америка, тъй като по това време започва ягодовият сезон.

Слънцестоенето пък настъпва два пъти в годината. Веднъж през зимата и веднъж през лятото – когато нашата звезда престане да пътува на север и се насочи отново на юг.

В случая обаче е рядкост ягодовата луна да съвпадне с лятното слънцестоене в Северното полукълбо. Последният път, когато двете явления са съвпаднали, е било през 1967 година. Те дават началото на прословутото „лято на любовта“. Следващият път, когато това ще се случи, е 21 юни 2062 г.

Затова за мнозина от нас днес е последният път, в който можем да видим двете астрономически събития едновременно.

За да отпразнуват случая, Slooh възнамеряват да проведат онлайн стрийм от своята обсерватория на Канарските острови.

Съвпадението на двете явления не единственото специално нещо. Тази вечер Луната ще има специфичен златист оттенък заради позицията си спрямо Слънцето. С други думи – тази нощ определено си заслужава да излезете навън и да погледнете към небето.