Учени събраха огромно количество данни, когато космическият апарат New Horizons прелетя край Ултима Туле (486958 2014 MU69) през януари тази година. Първото изследване, публикувано по темата, потвърди, че това е до голяма степен непокътната реликва от зората на Слънчевата система. Нещо повече – Ултима Туле е първият обект с толкова древен произход, който човечеството посещава с космически апарат.

MU69, разположен в пояса на Кайпер, е със сравнително стабилна орбита от формирането на Слънчевата система преди 4,5 млрд. години досега. Освен това той така и не се е доближавал твърде много до Слънцето – температурата му не се е покачвала повече от 60 келвина (-213 по Целзий). Дори не се е срещал с други космически обекти, които да променят повърхността му значително.

Учените описват Ултима Туле като космическо тяло с плоска форма, чийто диаметър достига 30 км. Съставено е от два обекта с неравни размери, които са се съединили. Плоската форма наподобява тази на Атлас и Пан (спътниците на Сатурн). До момента не сме попадали на друг подобен обект в орбитата на Слънцето.

Двете части на Ултима Туле не са се сблъскали една в друга. Напротив, съединили са се сравнително плавно и бавно (вероятно със скорост няколко метра в секунда). „Срещата“ им не е предизвикала каквито и да било деформации по повърхността на обекта. Подобно „нежно“ съединяване е почти невъзможно да се случи днес и най-вероятно се е случило по време на колапса на космическия облак, който в края на краищата се е превърнал в Слънчевата система. Да, по повърхността му има следи от малки астероиди, но като цяло са рядкост.

MU69 се върти около оста си на всеки 16 часа. За съжаление, без наличието на спътници, учените не могат да измерят неговата маса (и съответно плътност).

Източник: Science