New Horizons бавно, но сигурно, започна да изпраща данни към Земята – при това само няколко седмици след своето историческо прелитане край Ултима Туле, най-далечния космически обект, изследван някога от човечеството. И сега екипът, участващ в мисията, показа най-детайлната снимка на този свят въобще.

Новото изображение е направено 7 минути преди най-близкото прелитане на космическия апарат от Ултима Туле – от разстояние 6700 км (най-близкото прелитане е било почти два пъти по-близо и New Horizons се е движил с 14 километра в секунда).

Новата снимка е с резолюция 135 метра на пиксел и най-накрая показва в детайли необичайния обект, чието официално име е 2014 MU69. Както виждаме, по него има най-различни светли и тъмни петна, чийто произход е неизвестен. Интересното в случая е колко ярък е „вратът“, свързващ двата обекта.

„Новата снимка ни разкрива повече за геологичния характер на двата заоблени издатъка на Ултима Туле и същевременно ни сблъсква с нови мистерии“, коментира Алън Стърн от Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо - През следващия месец ще получим по-добре оцветени снимки с по-добра резолюция, които би трябвало да разкрият много от мистериите на Ултима Туле.“

Ултима Туле е обект с диаметър 30 км в пояса на Кайпер на 6,5 млрд. км от Земята. Неофициалното му име е заето от средновековната литература и означава далечен неизвестен свят. Специалистите не са сигурни какво представлява Ултима Туле - дали е един обект, или двоен, или система от малки тела. След прелитането на "Нови хоризонти" вероятно Ултима Туле ще получи друго име.

Източник: IFLScience