Прословутите първи думи, изречени от Нийл Армстронг, може и да не са били толкова спонтанни, колкото първоначално се смяташе, пише Mashable.

Армстронг, който се превръща в първия човек, стъпил на най-близкия съсед на Земята през юли 1969 г. в рамките на историческата мисия на NASA Аполо 11, казва: „Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството“.

Впоследствие – в множество интервюта и дори в собствената си автобиография – Армстронг настоява, че тези думи са му хрумнали, чак след като е кацнал на Луната и докато е очаквал да излезе от лунния модул Орел. 

В документален филм на Би Би Си (Neil Armstrong - First Man on the Moon) обаче Дийн Армстронг – братът на астронавта – заявява, че двамата са обсъждали изказването месеци по-рано по време на вечерна игра на Risk, при която Нийл му е подал малка бележка.

„На нея пишеше „Това е една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството“. „Предположих, че ще ти хареса - отвърна той. - Но все пак реших да го прочетеш“, казва Дийн Армстронг.

Нийл Армстронг, който почина на 25 август 2012 г. на 82-годишна възраст, никога не е споменавал публично този разговор. Ако думите на Дийн Армстронг са верни, то множеството изказвания на първия човек, стъпил на Луната, излизат неверни.

„Нийл Армстронг е казвал многократно, че не е мислил предварително какво ще каже, докато не е стигнал до повърхността на Луната – казва космическият историк Робърт Пърлман, редактор на collectSpace.com. – Той е разполагал с няколко часа след кацането, в които е имал възможността да обмисли кои ще бъдат първите му думи.“

Тази версия на историята се потвърждава и други астронавти, включително тези, които летят заедно с Армстронг на Аполо 11.

„Неговите спътници Бъз Олдрин и Майкъл Колинс казаха, че той не е обсъждал с тях какво ще каже преди самата мисия или по време на нея“, допълва Пърлман пред Space.com.

Какво би отговорил сега, ако Нийл бе жив?

„Без значение дали е умишлено или не, изказването на Дийн Армстронг предполага, че неговият брат е лъгал повече от 40 години“, допълва Пърлман.