В покрайнините в покритата с лед равнина Спутник (Sputnik Planitia), наричана често „сърцето на Плутон“ заради специфичната си форма, откриваме поредица от странни замръзнали хребети. Този терен е без аналог на който и да е извънземен свят, познат на човечеството. Днес обаче учените започват да разбулват мистерията около неговия произход.

Специфичният терен най-вероятно се е образувал преди около 4 млрд. години в резултат на съществените промени, които са настъпили по повърхността на бившата планета. По онова време регионът е бил покрит с просторни ледници, образувани от азотен лед. Те са се формирали и изчезнали малко след създаването на равнината Спутник – много рано в историята на Плутон. Съответно теренът, който виждате на снимката по-горе, представлява останки от някогашните ледници.

Материалът в този район вероятно е бил наситен с въпросния ледников азот. Вследствие на климатичните промени на Плутон обаче азотът се е трансформирал. Благодарение на процес, известен като сублимация, той е загубил твърдата си форма и е станал газ. Екипът твърди, че връзката между сублимацията и образуването на причудливите форми на Плутон е доста вероятна. В края на краищата сублимацията на азот е изиграла роля във формацията и на други структури около равнината Спутник.

Друг фактор, който свързва специфичната форма на терена със съществените промени, настъпили на Плутон, е неговата ориентация. Всички хребети се простират от изток, североизток до запад, югозапад. Тази забележителна последователна ориентация подсказва, че каквото и да е допринесло за образуването им, със сигурност е било глобален процес. Какъв точно? Учените все още не знаят.

Как бихме могли да разплетем мистерията на образуването на терен, какъвто не сме виждали на нито един друг извънземен свят? Посредством симулации. Според екипа лабораторните проучвания и компютърните модели биха могли да ни позволят да разберем по-добре поведението на азотния лед, както и да научим какви точно фактори (глобални и местни) са изиграли роля във образуването на хребетите. Подобни подходи биха могли да обяснят и няколко други характеристики по повърхността на Плутон.

Ако интерпретацията на астрономите е правилна, то това означава, че някогашният ледник се е простирал на 40 градуса ширина и е покривал около 4 процента от повърхността на планетата-джудже. Тъй като равнината Спутник най-вероятно се е образувала от сблъсък с астероид, азотният лед е претърпял сублимация и е довел до създаването на това, което днес наричаме "сърцето на Плутон".

Можете да прочетете повече по темата в Nature Astronomy.