Персеидите идват и тази година ще са два пъти повече

04 август 2016 г., 17:07
10379

Миналогодишните Персеиди. Снимка: Guliver / Getty Images

Ако обожавате небесните събития, то със сигурност не трябва да изпускате тазгодишния звезден дъжд от Персеиди, пише Science Alert.

Експерти предричат, че по време на пика му между 11 и 13 август, ще можем да видим два пъти повече метеори от обикновено. А това наистина е много!

„При подходящите условия ще виждаме по 200 метеора на час“, казва Бил Кук от NASA.

За сравнение – в минали години Персеидите обикновено падат по 80 на час. Защо тази година ни очакват толкова много? Първо, трябва да уточним, че не метеорните потоци ни навестяват всяка година, а ние им отиваме на гости.

Персеидите почват да валят на планетата, когато орбитата на Земята пресече пътя на кометата Суифт-Тътъл. Обикновено достигаме само до покрайнините на отломките. Тази година обаче гравитацията на Юпитер ще измести потока и съответно Земята ще се вреже буквално в средата му. В резултат на това ще можем да видим много повече падащи звезди.

Земята вече започна да навлиза в пътя на Суифт-Тътъл. Това ще продължи приблизително до 24 август.

Да, пикът на метеорният поток ще е на 11-13 август. Това обаче не означава, че няма да можете да се насладите на падащи звезди и тази вечер. Любопитен факт – повечето се движат с около 60 км в секунда!

Ключови думи:
Коментари