Някои издръжливи земни организми може да са в състояние да оцелеят на Марс, предполага ново изследване, цитирано от Space. Два вида гъбички от Антарктика са оцелели 18-месеца при подобни на марсианските условия на борда на Международната космическа станция (МКС), се посочва в проучването, публикувано в журнала Astrobiology.

Изследователите са провели опити с два вида микроскопични гъбички - Cryomyces antarcticus и C. minteri, взети от Сухите долини Макмърдо. Гъбичките са “криптоендолитни”, т.е. живеят в скални кухини. Микроорганизмите са били поставени в експериментална платформа, разработена от Европейската космическа агенция (ЕКА) и наречена EXPOSE-E. По време на космическа разходка астронавти са монтирали платформата от външната страна на орбиталната станция.

В продължение на 18 месеца половината от антарктическите гъбички са били изложени на симулирани марсиански условия - атмосфера, състояща се от 95 процента въглероден двуокис, налягане 1000 паскала (приблизително един процент от земното налягане на морското равнище) и високи нива на ултравиолетово лъчение. Другата половина от гъбичките са изпълнявали ролята на контролна група.

Над 60 на сто от клетките на изследваните организми са останали невредими след престоя при “марсиански” условия или по-скоро стабилността на на клетъчната им ДНК е останала висока,” посочва Роса де ла Торре от Националния институт по въздухоплавателни и космически технологии в Испания. 10 процента от гъбичките са се размножили и са образували колонии след престоя си при марсиански условия.

Опитът е част от по-голям проект на борда на МКС, насочен към изследване на различни колонии от скални организми при дългосрочно пребиваване в Космоса. “Резултатите помагат да се установи способността за оцеляване и устойчивостта на микроорганизми и биологични показатели на повърхността на Марс - информация, която е ключова и има значение за бъдещи експерименти, свързани с търсенето на живот на Червената планета,” изтъква Роса де ла Торре.