Нови данни показаха, че най-близката до нас звезда извън Слънчевата система, която е от класа на нашето Слънце, се обикаля от 4 екзопланети, всяка приблизително с размерите на Земята. Според учените два от тези светове могат да бъдат обитаеми.

Тау Цети се намира само на 12 светлинни години от нас и яркостта и близостта му го накараха да стане главен герои в научно-фантастични филми и видео игри. Но сега изглежда, че потенциалът на звездата да поддържа извънземен живот може би не е само фантазия.

Учени от университета в Хертфоршир са засекли четирите екзопланети, като са регистрирали слаби отклонения в движението на звездата Тау Цети, причинени от гравитационното привличане на по-малки астрономически обекти. Напредъкът в тази нова технология, наречена Доплерова спектроскопия, е изиграл ключова роля за откритието.

Двете супер-Земи (планети с маси, по-големи от Земната) се намират в обитаемата зона на звездата, което означава, че може би имат вода на повърхността и оттук - може би дори и форми на живот. 

Източник: Science Alert