Нови открития от всъдехода на NASA Curiosity дават доказателства за големи количества кислород, който е бил в състава на атмосферата на древния Марс, пише IDG.

Оказва се, че Червената планета е била дори по-подобна на Земята, отколкото учените предполагаха. С помощта на инструмента ChemCam, учени от Националната лаборатория Лос Аламос са открили високи нива на манганов оксид в марсианските скали. Всъдеходът направи откритието в пропукани скали в областта Кимбърли в кратера Гейл. Наличието на този химичен елемент предполага, че в атмосферата на Марс е имало свободен кислород и в добавка към топлия климат и течната вода, Червената планета е имала и сходна по химически състав атмосфера със Земята.

„Единствените начини да получим тези манганови съединения е чрез кислород или микроби“, казва водещият автор на изследването Нина Ланца в официално изявление. „Сега намираме манганови оксиди на Марс и се чудим как са се образували“.

Не е особено вероятно това съединение да е дело на микроби – повечето учени са единодушни, че подобен материал се е формирал в наличието на големи количества вода и кислород. Тези открития пораждат още важни въпроси – откъде е дошъл този кислород и къде е отишъл? Ланца предполага, че кислородът е напуснал водата на Марс след колапс на магнитното поле на планетата. Без него Марс не е могъл да се защитава от високоенергийната радиация, която е разделила водните молекули на кислород и водород. По-слабата гравитация не е била в състояние да задържи леките водородни атоми, но по-тежките кислородни са паднали върху повърхността.