Марс. Човечеството отдавна е вперило взора си в Червената планета. Ние просто искаме да стигнем там, да се установим и да започнем да изграждаме невероятни човешки колонии, които ще ни помогнат да превъзмогнем ужасната съдба, която ни очаква на нашата собствена планета, пише Science Alert.

За щастие, въпросът как да достигнем до различните части на Слънчевата система вече не зависи само от NASA и Европейската космическа агенция (ESA). Частни компании, като SpaceX и Blue Origin, постигат невероятни успехи в това отношение. Те работят усилено не само върху технологиите, които ще ни позволят да излетим от нашата собствена планета, но и върху тези, благодарение на които ще се приземим успешно на земята.

Ако има едно нещо, което наистина пречи на нашите космически изследвания, то това са парите. За щастие ракетите за многократна употреба, като онази, която SpaceX приземи успешно за първи път през 2016 г. – могат да ни спестят доста разходи.

Ако можеш да изстреляш в Космоса товар след товар с помощта на една и съща ракета-носител, като Falcon 9, няма да ти се налага да пръскаш пари отново и отново, за да строиш нови всеки път (както правим в момента).

За да изведе програмата си за ракети за многократна употреба с една идея по-напред и да превърне достигането до Марс в изпълнима цел, SpaceX се опитва да комбинира технологията на своя космически кораб Dragon 2 с ракетата Falcon 9. Припомняме ви, че Dragon 2 отвежда хора до Международната космическа станция от 2012 г. насам.

Така се ражда идеята за Falcon Heavy – новата ракета, върху която SpaceX работи в момента. Именно с нея компанията се надява да откара огромно количество товар до Марс (става дума за разстояние от около 225 км, в зависимост от планетарните орбити) и обратно до 2018 г.

Gallery

SpaceX