За него никога няма да напишат книга. То не е изведено от съвременната мотивираща литература, защото се е родило далеч преди нашия век на цифровизация, всеобщ цинизъм и разочарование, пише Мениджър Нюз.

Формулирал го е един умен господин на възраст, който се е родил още през 19. век. Завещал го е на своя внук, който сега е в петото си десетилетие. Смятан е за „Сив кардинал” в бизнеса. Много интересна личност. Помагал е при разработването на концепциите на много известни брандове, а сега работи само, когато е движен от вдъхновението, че може нещо да предложи.

Понякога съчинява речите на генерални директори и политици, пише романи, но само за себе си – унищожава ги след написването и упорито отказва да ги представя и публикува. Сред приятелите му са едни от най-влиятелните хора на планетата, но ако наберете името му в Гугъл, почти нищо няма да научите за него. Та, този тайнствен „Сив кардинал” веднъж, при срещата си с бизнес дамата и автор Робин Скот, споделил краткото правило, което може да промени живота на всеки човек. А Робин, от своя страна, го направила публично достояние.

„Веднага, след всяка лекция среща или друг важен житейски опит, отдели 30 секунди – не повече и не по-малко – за да си запишеш най-важното в няколко точки. Ако винаги правиш това, дори и никога повече да не погледнеш записките, всичко ще бъде наред!”

„Сивият кардинал” , чиято самоличност Робин Скот не разкрива от уважение към желанието да остане неизвестен, я уверил, че още от малко момче, винаги следвал съвета на дядо си. По-късно посветил в тази тайна и синовете си. Скот насърчава: опитайте и вие в течение на няколко месеца и ще видите как ще се промени живота ви. Този метод има няколко преимущества и фини настройки:

1. Това не са подробни записки

Не мислете, че 30 секунди ще ви стигнат да запишете всичко, което се случило на 2-часова среща например. Това правило силно се различава от бележките, които си водите, за да не забравите важни пунктове от срещата или пък подробно да я опишете. По-скоро прилича на интерпретация, обозначаване на приоритети и решения.

2. Сложна работа е

Да решиш кое от всичко е най-важното наистина е трудно. Постоянно дебне изкушението да запишете всичко, което сте запомнили. Както ви се случва да се „отклонявате” от тренировката в спортната зала, така и мозъкът ви се опитва да се отклони от този спринт за 30 секунди.

3. Детайлите са капан

Толкова често „запомняме всичко”, че отсяването на детайлите се превръща в истинско изкуство. Но времевото ограничение, което е най-важното условие в този метод, ни помага да го прилагаме по-ефективно. Правилото „Само за 30 секунди!” помага да се запише най-важното, без увличане в детайли.