Легендарният инвеститори Уорън Бъфет, известен с не един съвет за бизнеса и дори за живота като цяло, превърнали се в широко разпространение цитати. Неговите правила за успеха се повтарят от много експерти и анализатори както във финансовия свят, така и от такива извън него.

Съществува обаче едно правило, приписвано на Бъфет, в което самият той не вярва.

Историята е следната: Преди време Бъфет дал съвет на неговия дългогодишен личен пилот Майк Флинт за това как да управлява добре времето си. Той му представя стратегия от три стъпки, която анализаторите наричат „правилото 25/5“. Трите стъпки са следните:

Напишете на лист 25-те най-важни цели, които сте си поставили за вашата кариера

Отбележете петте от тях, които отговарят най-добре на вашите ценности, мечти и желания. Това са петте най-важни цели, върху които трябва да фокусирате вниманието си.

Задраскайте останалите 20 цели, които не са от най-висок приоритет.

Идеята е, че времето и усилията, които човек инвестира в тези дейности, са за сметка на петте най-важни цели. Звучи логично, а и доста примамливо за заетите предприемачи.

Проблемът е, че нещата не работят по този начин. Освен това, по време на среща с акционерите на Berkshire Hathaway през 2013 г. самият Бъфет казва, че никога не е следвал такова правило.

Запитан за „правилото 25/5“ Бъфет обяснява, че той и неговият бизнес партньор Чарли Мънгър не са достатъчно дисциплинирани, за да подхождат по този начин към процеса на взимане на решения. „Не си спомням в живота си да съм съставял какъвто и да е било списък“, казва Бъфет тогава.

Едно истинско (и по-добро) правило на Бъфет

Може ли „правилото 25/5“ да бъде от полза за някой, независимо от това дали то е на „Оракула от Омаха“ или на неизвестен автор? То вероятно може да ви помогне да изясните целите си и да се фокусирате върху най-важните неща. Съществува обаче истинско правило на легендарния инвеститор, което може да ви бъде по-полезно: Трябва да си лягате по-мъдри, отколкото сте станали сутринта.

„Това е начинът, по който се трупат знания“, казва Бъфет. Най-добрият начин да постигнете този резултат на практика е като всеки ден „упражнявате“ ума си.

Бъфет, който на 30 август става на 90 г., упражнява ума си с различни четива, които му помагат да надгражда познанията си. Той казва, че отделя 80% от деня си за четене и съветва всички, които искат да имат неговия успех, да прочитат поне по 500 страници на ден.

Мака че малцина от нас могат да отделят нужното време за подобно начинание, основната идея е да постигаме напредък във всичко, което правим. Повечето от нас могат да си позволят да прочитат 15-20 страници на ден, подобрявайки разбирането си за света и за околните. Както би ви казал и самият Бъфет - умът е най-мощния инструмент за успех в бизнеса.

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев / Мениджър Нюз