Една майка много искала синът ѝ да стане пианист и още от малък го записала на уроци по пиано. Един ден, когато разбрала че в града ще гостува един от най-великите пианисти в света, решила да заведе на неговия концерт малкото момче, за да го поощри и вдъхнови в заниманията му по музика.

Когато влезли в театъра, момчето, което за пръв път посещавало подобно събитие, започнало с любопитство да изследва пространството. Виждайки, че майка му се е заговорила със свои познати, детето се шмугнало в един коридор и изведнъж се озовало пред врата, на която пишело „Забранено за външни лица“. Естествено, думата „забранено“ веднага накарала детето да отвори точно тази врата. То влязло вътре и се озовало в голямо тъмно пространство, където различило голям роял в средата на помещението.

В това време се чул последният сигнал за началото на представлението и майката установила, че синът ѝ е изчезнал. След като не го открила във фоайето, тя се насочила към залата с надеждата да го намери там, но от него нямало и следа. Докато жената разтревожено се оглеждала наоколо, светлините угаснали, завесата се вдигнала и лъчите на прожекторите осветили сцената.

В този момент майката с ужас установила, че малкият ѝ син е седнал пред рояла на сцената и небрежно свири някаква мелодия, която наскоро бил научил.

В залата се разнесъл тих шепот на удивление и докато хората се чудели какво се случва, на сцената с лека походка излязъл пианистът, когото всички очаквали. Маестрото ни най-малко не се смутил от малкия си гост и докато публиката възторжено аплодирала появата му, той с усмивка се приближил до рояла и тихичко казал на момчето:

– Не спирай. Продължавай да свириш.

Музикантът леко се наклонил зад гърба на детето и се включил в изпълнението, като добавил в мелодията най-ниските и най-високите регистри на пианото. Получило се невероятно изпълнение на четири ръце, от което аудиторията останала очарована. Бурни аплодисменти огласили залата, а майката на момчето гледала стъписана и не можела да повярва на очите си.

Така една нелепа и неловка ситуация се превърнала в нещо уникално и неповторимо. Публиката дълго аплодирала двамата пианисти, а малкото момче получило едновременно незабравимо преживяване и безценен урок. То било невероятно впечатлено от докосването си до великия музикант и първото си излизане на голяма сцена. И случката предопределила целия му живот. След години то се превърнало в един от най-добрите пианисти в света.

Понякога именно неразрешимите или нелепи ситуации могат да преобърнат живота на човек. Защото тогава Бог шепне в ухото му: „Не спирай... продължавай! Аз съм зад теб и заедно ще превърнем твоето плахо начинание във велико постижение. Просто не трябва да спираш...“

Нещата се развиват най-добре за онези, които, независимо как се развиват нещата, умеят да извличат най-доброто от ситуацията.

Джон Удън

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота" / Gnezdoto.net