Лакомниците могат да си отдъхнат. Няма нужда по време на бременността жената да се въздържа от шоколад. Ново канадско проучване доказа ползата от умерената консумация на сладкото изкушение както за майката, така и за бъдещото бебе.

Според проучване на университета Лавал в Квебек, публикувано в Society for Maternal-Fetal Medicine, няколко блокчета шоколад на ден оказват благотворен ефект върху работата на плацентата, както и върху нарастването и развитието на бебето в утробата, защото подобряват кръвообращението, обясняват учените.
Предишни проучвания пък доказаха, че шоколадът може да намали риска от прееклампсия. Това състояние е често през бременността и се характеризира с повишаване на кръвното налягане и с поява на белтък в урината.

За да докажат благотворното влияние и доколко шоколадът е лечебен, канадските лекари отново изследвали флавоноидите, полифенолите и антиоксидантните свойства на черния шоколад. Знае се, че тези съставки могат да понижат кръвното и се отразяват благотворно на паметта.

Учените изследвали 129 жени между 11-ата и 14-ата гестационна седмица. Те били разделени на две групи и всички в продължение на 3 месеца консумирали по 30 грама черен шоколад на ден. Едната група яла шоколад, богат на флавоноиди, другата – шоколад с нищожно количество от полезната съставка.
Анализите накрая доказали: шоколадът наистина подобрява кръвообращението в плацентата и в матката, като стимулира развитието и нарастването на плода. Няма обаче никакво значение какво количество флавоноиди съдържа той.

Мона Василева

Публикувано от Новите родители. Още за бременността, децата, радостите, тревогите и подвизите на родителството четете ТУК.