Учени от Медицинската школа към Вашингтонския университет в Сейнт Луис обясняват механизма, по който действа алкохолът, и по-специално какво се случва с мозъка тогава, когато човек не може да си спомни събитията от определен период – така наречените „бели петна”.

Изследването хвърля известна светлина върху сюрреалистичния период, когато тялото ни може да танцува цяла нощ, да води разговори, дори да взриви караоке сцената и накрая да успее да се добере до леглото, но ние после да не помним нищо.

Алкохолът сериозно въздейства върху мозъка, освен че намалява задръжките и отваря глад за пица с майонезен сос. Изследването показва, че големите количества алкохол се намесват в работата на ключови рецептори в хипокампа, основният център на паметта. Същевременно алкохолът отделя и стероид, възпрепятстващ начина, по който мозъкът подсилва синапсите – връзките между мозъчните клетки.Всъщност, смятат учените, големите дози алкохол не убиват мозъчни клетки, а по-скоро отделят съставки, които пречат на мозъка да формира спомени. „Така може да се обясни защо при високи степени на опиянение хората не помнят какво са правили предната вечер”, казва д-р Чарлз Ф. Зорумски, професор от Вашингтонския университет.

Това, че алкохолът не убива мозъчни клетки, не е аргумент в полза на безпаметното напиване – дори да не губим когнитивните си способности, негативните последствия върху организма далеч надвишават сутрешното главоболие.

Източник: HealthLine