Фейсбук не е просто социална мрежа, а цял отделен паралелен свят със свои правила и закони. Всяко действие си има своята причина и съответно – последствия. Дали ще лайкнеш нечия снимка, или не. Дали ще коментираш нечие събитие, или не. Понякога истината се крие в мълчанието и пасивността. Виртуалното приятелство също си има своите правила. Добрият фейсбук приятел е натоварен със задължения, които са като неписани закони и които трябва да се следват, ако не иска да бъде детрониран от този висок пост. Например:

1. Добрият фейсбук приятел трябва да лайкне всяка твоя снимка.

Желателно е също така да не е с безразличен палец, а най-малкото учудено човече или сърчице. Това изразява по-лично отношение и показва на другите лайкващи, че вие имате по-специално място в живота на гордия собственик на снимката. Независимо колко често вашият приятел/ка качва снимка, вие сте длъжен да реагирате. Ако наистина държите на него, вероятно вече ползвате опцията „Близки приятели“, за да не пропуснете никое негово действие.

2. Добрият фейсбук приятел коментира всяка твоя снимка.

Желателно е да поставите най-малко някой стикер със сърце или от по-популярните напоследък гифове. Също така се приемат коментари като: „Прекрасница!“, „Най-красивата!“ и прочие. Ако става дума за мъжко приятелство, можете да се разминете с „Евалата, брат!“ или „Машина!“ Общо взето предложените примери са приложими почти във всяка ситуация.

3. Добрият фейсбук приятел те тагва в коментар под някой клип.

Това демонстрира близки отношения, защото показвате, че не рискувате да бъдете нахокани, задето сте изтипосали човека в коментар под някакъв чуждестранен клип с 18276056 лайка и/или коментара. Освен това участниците са съвсем наясно, че и другите им „приятели“ виждат всичко, което си пишат под този клип, тъй като съдържанието е публично, което придава допълнителна тежест на постъпката.

4. Добрият фейсбук приятел добавя с теб състояние.

Дори да не сте на практика заедно в момента, е препоръчително периодично да оповестявате на хората как се чувствате с еди кого си. Например „Чувствам се благословен в компанията на…“, „Чувствам се късметлия в компанията на…“ Това е също задължителна част от отговорността да си фейсбук пирятел, а не познат.

5. Добрият фейсбук приятел публикува годишнините от приятелството ви, които фейсбук услужливо брои, и ако случайно се познавате и извън фейсбук, е задължително да го оповестите в придружаващ сърцераздирателен коментар. Например: „Фейсбук не знае, че нашето невероятно приятелство датира много по-отдавна. Благодаря ти, че те имам в живота си!“ Да се просълзиш…

Истината е, че ако попаднете на улицата на някого от „приятелите“ си във фейсбук, които са ви просто познати, колеги, бивши съученици и прочие, първото, което ще се опитате да направите, е да избегнете срещата. Със сигурност и човекът отсреща би предпочел този развой. Дори преди един час да сте си разменяли възторжени комплименти в социалната мрежа. Вторият възможен сценарий е да се засечете и да се държите абсолютно сковано един с друг, да размените няколко общи приказки и да си пожелаете приятен ден – отново противоположност на виртуалните ви отношения (което още един път доказва колко неистински са те всъщност). И третият не невъзможен, но невероятен сценарий е да се впуснете в приятен и задълбочен разговор, който да ви накара да се преоткриете и да започнете ли да продължите едно хубаво приятелство и в живота.

Добрият фейсбук приятел има още много задължения (и права), но ми се иска да уточня, че за съжаление, този човек много рядко е приятел и в живота. Ако истинското и виртуалното приятелство се припокриват, то едва ли има нужда от показност и постоянно публично заявяване. В повечето случаи обаче фейсбук приятелството е една приятна илюзия за близост с някого, с когото всъщност в живота едва ли имате кой знае какво да си кажете.

Истинският приятел ще бъде до вас винаги когато имате нужда от него, ще ви подкрепя, обича и уважава и  без да е лайкнал всяко ваше селфи в мрежата. Истинският приятел се познава по отношението, търси компанията ви, грижа го е за вас.

„Какво е приятелят? Това е една душа, живееща в две тела." (Аристотел)

Автор: Цветелина Велчева ©️