Интензивните аеробни и силови натоварвания са забранени за жевата след раждането. Въпреки това, още на първите етапи, заедно с йогата за млади майки, можете да опитате пилатес.

Комплексът от упражнения е разработен преди почти сто години от Джоузеф Хубертус Пилатес.
Някога методът е бил познат само в средите на професионалните танцьори, но днес тази лечебна система е много популярна в медицински клиники, школи по танци и фитнес центрове.
Днес специалисти препоръчват на младите майки са се възползват от него. 

Важен плюс на тренировките по пилатес в следродилния период е нежният ефект върху дълбоките коремни мускули.
Благодарение на тях възстановяването на тъканите на коремната стена става по-бързо и коремът се стяга и става плосък.

Упражненията въздействат върху гръбначния стълб и така наречените стабилизиращи мускули и така коригират стойката.
Освен това пилатесът развива мускулите на малкия таз, които не се тренират в редовните часове по аеробика.

Основните правила са плавност, пълна концентрация и контрол върху техниката на изпълнение.
Ето съветите и насоките на специалисти. 

Златни правила

1. Преди да започнете да тренирате, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар. Ако раждането е било естествено, а кървенето е спряло и се чувствате добре, тогава най-вероятно той ще ви позволи да започнете възстановителна гимнастика още 2-4 седмици след раждането.
Разбира се по щадяща програма.
Колкото и да искате бързо да възстановите предишните си форми, в началния етап наборът от упражнения няма да е насочен към отслабване, а към връщане на тялото в тонус. Това предполага укрепване на коремната преса, подобряване на позата, увеличаване на гъвкавостта и подвижност на ставите.
И с течение на времето, благодарение на редовните упражнения, излишните килограми постепенно ще се стопят.

2. Въпреки че упражненията Пилатес се усвояват лесно, начинаещите определено не могат без инструктор. Той ще изготви индивидуална програма, съобразена с нивото на вашата физическа подготовка и в зависимост от това как е протекло раждането ви.

3. Запомнете: при изпълнението на никое упражнение не трябва да има болка. Ако някое движение причинява дискомфорт или болезнено мускулно напрежение, спрете незабавно.

4. Носете удобно, плътно прилепнало, но не стегнато облекло. То ще ви позволи да усетите тялото, да поддържате свободата на движение и визуално да контролирате доколко правило изпълнявате упражненията.
Жените, които кърмят, определено трябва да носят поддържащ спортен сутиен по време на тренировка и да избягват твърде енергични движения с ръце.
Трябва да тренирате боси или по чорапи: само така мускулите на краката ще участват максимално.

Новите родители