Протозоен паразит, който се открива в котките, може да упражнява много странен ефект върху мозъците на хората, които инфектира, и някои от които, при определени допълнително обстоятелства, могат да се превърнат в следващия Илон Мъск. Toxoplasma gondii е известен с това, че успява да обърка мозъците на мишките и да ги лиши от способността им да преценят правилно риска. А сега има доказателства, че паразитът може да упражнява сходен ефект върху мозъците и на хората, и това определено заслужава сериозно внимание.

Екип от университета в Колорадо е анализирал внимателно масивни бази данни за връзка между случаите на инфектиране с паразита и предприемаческата активност по света. Едновременно с това учените са провели тестове със слюнката на студенти и бизнесмени, за да установят историята на паразита в тяхното тяло. Оказва се, че при 1500 студенти, които са дали положителни резултати за инфекцията с паразита е било 1.4 пъти по-вероятно да са получили бизнес степен от университетите си. Като при тях е било цели 1.7 пъти по-вероятно да имат фокус върху бизнеса и мениджмънта.

Хипотезата на учените от екипа е, че паразитът намалява инхибиторите в мозъка, които ни правят по-загрижени към рисковете при една инвестиция от време и пари в ново бизнес начинание.

Science Alert