Мислили ли сте за това, че понякога нямаме обективни пречки в живота си, а проблемите ни следват сякаш необяснимо как, дори за нас самите? Като че ли нещата все не ни се получават, а няма причина, която да е видима и обяснима за нас самите.

Истината е, че понякога сами налагаме пречки, граници или препятствия пред себе си. Много често проявяваме съпротиви, които са несъзнателни. Т.нар. самосаботиране може да бъде под различни форми:

♣ Мислим негативно и виждаме предимно лошото в своя живот - личното ми мнение е, че не бива да изтласкваме негативните неща, те са част от живота ни и ако ги отричаме, това не би довело до нищо добро. Крайното позитивно мислене би могло да ни доведе до заблуда, която ще рухне в определен момент и трудно ще преминем отново в реалността. Можем обаче да направим така, че да приемаме негативните неща и да не им позволяваме да завладеят живота ни, да не се оставяме те да засенчват хубавите неща, които също са част от живота на всеки от нас. Как да направим това? Когато усетите, че негативна мисъл минава през ума ви, помислете целенасочено и за последното позитивно нещо, което се е случило в живота ви.

♣ Подценяваме значението на това как изглеждаме и занемаряваме външния си вид - визията на всеки от нас е значима до голяма степен и не става дума за красота, за даденостите на всеки от нас, а за поддържане на добра визия и полагане на усилия в тази посока. Достатъчно е да се погрижим за това, красивите неща, с които ни е дарила природата, да не бъдат занемарени и да знаем как да ги демонстрираме. Помислете си ако нещо в живота ви не върви, дали бихте могли да го отдадете на начина, по който другите гледат на вас, на това какъв човек виждат срещу себе си и дали бихте могли да им представите нещо различно. Промяната във визията винаги се свързва и с „освежаване" на нашата психика, така че – опитайте!

♣ Все попадаме на „неподходящи" партньори, в чието поведение има нещо идентично– понякога изграждаме множество връзки, които се оказват безуспешни и причините за техния край много често са подобни. Много често причините за това да започваме връзка с близки по характер и поведение партньори са дълбоко в нас и задоволяват наши потребности, които обикновено са несъзнавани. Трудно е сам човек да стигне до тях, но първата крачка за това да променим нещата и да спрем да се съботираме сами по този начин, е като си дадем сметка за това, че попадаме на такива партньори и повтаряме един и същи модел.