Ако вашият партньор е внимателен и реагиращ на вашите въпроси и нужди, то тогава вие вероятно имате наистина добър сън. Ново изследване установи, че вниманието е доста повече от простото изслушване, то изисква да сте настроени на честотата на емоциите на другия и в действителност да изпитвате съчувствие, а не само на думи, защото партньорите винаги улавят реалната емоционална реакция и евентуалното “отбиване на номера” въобще не може да се скрие.

Учените са установили, че най-ефективното внимание към партньора е да слушате и реално да разбирате това, през което преминава партньорът в момента, както и какви са истинските емоции, които преживява. Водещата реакция трябва да бъде реакция на съпреживяване и съчувствие.

Това предизвиква у другия във връзката усещане за стойност и обгрижване, което е много важно за емоциите му и отношението му към партньора си. “Данните сочат недвусмислено, че онези участници, при които партньорът е наистина внимателен и изпитва съчувствие, имат много по-ниски нива на тревожност и гняв, един от ефектите на които е и подобряването на съня”, обясняват от екипа, провел изследването.

Заключението на екипа идва след внимателното анализиране на 698 женени двойки и двойки, които живеят на партньорски начала. Всички те са попълвали тестове за вниманието и общото отношение на партньора си и за качеството на съня си.

Psy Blog