Ново изследване откри, че да имате съзнателен партньор е най-добре за здравето ви и за стабилността на връзката ви. И това е съвсем отделно от ползите да имате до себе си някой, който може да се задържи на добра работа и който изхвърля боклука. Водещият автор на изследването, проф. Брент Робъртс, обяснява:

 “Силно съзнателните хора са по-организирани и по-отговорни. Те по-често изпълняват задълженията си и успяват да контролират импулсите си и да следват правилата на обществото и на връзката”. При съзнателните хора също така е по-вероятно да следват дисциплинирана програма за физически упражнения и е по-малко вероятно да пушат, да използват наркотици или да поемат опасни рискове.

За съжаление не са много професионалните изследвания, които да анализират достатъчно задълбочено как личността на един човек засяга връзките между хората.  “В изследванията на личността досега имаше нещо като индивидуалистична тежест и фокусите бяха основно върху индивида. Но човек не е остров и ние сме невероятно взаимозависими като вид”, коментира проф. Робъртс.

Изследването е помолило 2000 двойки от САЩ на възраст над 50 години да отговорят на списък от въпроси за тяхното здраве и техните личности. Резултатите показали, че съзнателните хора наистина са се радвали на по-добро здраве. Но едновременно с това изследването е първото, което е успяло да покаже, че не само те но и техните партньори са имали по-добро здраве.  Ползите са били налице и тогава, когато самият партньор е бил съзнателен – дори и тогава той е имал полза от съзнателността на неговия партньор. Жените са имали полза, ако техния мъж е бил съзнателен и невротичен, странно или не, но ефектът е бил определено слаб.

Psy Blog