Ако съберете на едно място група непознати и ги помолите да изберат един лидер, в стряскащо голям процент от случаите те ще се насочат към този от групата, който демонстрира най-много нарцистични черти, казва професорът по мениджмънт от Станфордския университет Чарлз О'Райли.

Това се дължи до голяма степен на факта, че самочувствието и харизмата, които нарцисите обикновено демонстрират, първоначално могат да бъдат сбъркани с лидерски качества. Всъщност, понякога те действително се препокриват. Как бихте нарекли Стив Джобс или Илон Мъск – нарциси или мечтатели? Вероятно за тях е вярно по малко и от двете.

Макар че великите лидери и безсрамните нарциси си приличат при първия контакт на човек с тях, резултатите от назначаването на работа на вторите бързо демонстрират разликите. Редица изследвания през годините достигат до заключението, че нарцисите са хора, които си преписват чужди заслуги и лъжат при всеки случаи, когато това им носи ползи. Тяхната безпочвена самоувереност допринася за създаването на токсична култура на работа и спад на мотивацията и продуктивността на всички членове на екипа.

С други думи, човек лесно може да бъде заблуден от харизмата на нарциса и тази грешка може да струва много скъпо. Как може да се предпазите от това? Дженифър Картман от Университета на Калифорния, Бъркли изучава лидерите нарциси и ма няколко съвета за справянето с тях:

Тя казва, че макар нарцисите да се харесват на останалите в началото, липсата им на грижа за другите и крайното им самовглъбяване водят до отчуждаване на техните колеги в дългосрочен план. Най-добрият начин да надушите нарцис е като говорите с хората, които са работили с него в миналото – и то не само онези, които един кандидат за работа би предложил сам.

„От ключово значение е да разберете какво е било представянето на кандидата за работа в предходната му работа и най-вече как се е отнасял с колегите си. Нарцисите често си преписват чуждите заслужи и не отделят особено внимание на това да помагат на другите“, казва Картман пред Quartz.

На второ място, нарцисите често са добри разказвачи, който знаят как да представят амбициозни визии за бъдещето, без да мислят много за това дали те са реално постижими. Не се подлъгвайте по грандиозните им планове, колкото и интересни и привлекателни да изглеждат. Изправени пред подобни сценарии, винаги задавайте въпроси и поставяйте фокус върху детайлите – как ще бъдат постигнати тези цели, колко ще струва и колко време ще е необходимо. „Всички аспекти на плана трябва да бъдат подложени на обстоен анализ“, казва тя.

И двата съвета опират до осъзнаването на способността на нарцисите да привличат другите и да избягват поемането на отговорност. Когато един лидер говори за големи цели и мечти, трябва да проверите дали той в действителност е толкова успешен, за колкото се представя.

Казаното може да звучи като проста проява на здрав разум, но десетки проучвания показват, че ние често попадаме в мрежите на нарцисите, очаровани от тяхното сладкодумие и от илюзорния образ, който ни представят. Следващият път, когато търсите кандидат за управленска роля във вашата компания, внимавайте да не допуснете токсичен нарцис в  редиците си.

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Източник: Мениджър Нюз