Вероятно мнозина около вас се оплакват, че не получават достатъчно сън, но последните проучвания показват, че всъщност бройката на онези, които спят повече от 9 часа на нощ се увеличила, твърди Live Science.

Или поне такава е тенденцията сред американците над 19 години.

Между 1970 и 2007 г. процентът на онези, които прекарват по 9 или повече часа в сън на всеки 24 часа се увеличава непрекъснато. Към 1985 г. той е бил 28, а до 2007 г. е станал 37. Тенденцията е солидна независимо дали става въпрос за нощите през работната седмица или през уикенда.

Нещо повече, процентът на хората, които спят по само 6 или по-малко часа на нощ същевременно намалява. Той е бил 11 процента през 1985 г., а към 2007 г. е спаднал на 9 процента.

"Това определено преобръща концепцията за лишеното от сън съвременно общество", обяснява Майкъл Смит от Университета на Сидни, чието изследване по въпроса е публикувано в мартенския брой на Американския журнал по епидемиология. Според него докато всеки говори за липсата от сън, все още не е изследван достатъчно добре проблема за онези, които спят прекалено. Ученият счита, че хората, които прекарват повече от 9 часа между завивките са изложени на повишена опасност от сърдечни болести.

Проучването на Смит и екипът му показва сходни резултати в пет страни - Съединените щати, Австралия, Финландия, Швеция и Великобритания. Единствено хората в Италия и Канада са намалили времето, което средно прекарват в сън.

"Непрекъснато чуваме, че хората спят все по-малко и по-малко, но ето, че няма реални доказателства за това", коментира Даян Лодърдейл от Университета на Чикаго.