Случвало ли ви се е да подскачате в леглото, защото сънувате, че падате? Трябват ви няколко секунди да се опомните  ида се успокоите, че имате твърда почва под краката си. Наистина неприятно и стряскащо усещане. Учените обаче си имат име за това – хипнагогия. Това е особено състояние между сън и будност. Нещо като друго състояние на съзнание, характеризиращо се с видения и странни или необичайни явления.

Когато започнем да заспиваме, тялото ни се отпуска и унася, но мозъкът не заспива, а само променя начина си на работа. В този процес се появяват така наречените нервни движения, наподобяващи спазми. Това са внезапни движения, които могат да се определят като потрепервания, сякаш някой ни плаши. В такъв момент е възможно дори да ударим един ритник на партньора си, ако не сме сами в леглото. Това състояние най-често се изразява в усещане за падане в началото на съня.

Учените вярват, че част от причините за проява на този феномен са:

1) физическа активност – не правете упражнения точно преди лягане;

2) стрес – ако си легнете тревожни, мозъкът ще е активен по-дълго, а това ще изпрати сигнал за опасност до тялото ни;

3) кофеин – не приемайте кафе и други напитки, съдържащи кофеин, преди лягане.

Съществува обаче и друга интересна теория и тя принадлежи на учените от Колорадския университет. Според тях съществува връзка между еволюцията и хипнагогията. Те смятат, че реакцията на мозъка ни се дължи на факта, че някога далече в миналото, преди много хиляди години хората са спели на високо. По този начин всъщност нашият ум ни предпазва и ни предупреждава да не паднем.