Британски войник преживя на пръв поглед невъзможна ситуация – падане от цели 4572 м! След като парашутът му не успява да се отвори напълно, той се „разбива“ в покрива на къща във Вия Чиело – на 322 км северозападно от Лос Анджелис.

Снимки от инцидента бяха споделени в Twitter.

Като по чудо войникът не е имал сериозни наранявания и се възстановява успешно, казват от Министерството на отбраната.

Инцидентът се е случил на 6 юли по време на групово обучение на войниците от военния лагер „Робъртс“. Те са тренирали техниката HALO – скачания от голяма височина (близо 12 192 метра), при които обаче парашутът трябва да се отвори в момент, в който парашутистът се намира на не повече от 914 метра от земята. Подобна техника е изключително полезна в случаите, когато войниците трябва да достигнат земята бързо и сравнително незабелязано. Тук обаче поле за грешки няма. Ето защо HALO се изпълнява единствено от високо специализирани отряди.

Що се отнася до самия войник, той е скачал от далеч по-скромните 4572 метра. Неговият основен парашут обаче не успява да се отвори. Той е разполагал и с резервен, който също не успява да отвори на време. В края на краищата се разбива в покрива на къща, в която по това време не е имало хора.

Въпреки че на пръв поглед звучи невъзможно човек да преживее подобно нещо, на практика няма значение дали падаме от 12 192 м или 4572 м. Ефектът би бил същият. Средно на един парашутист му трябват 12 секунди, за да достигне терминална скорост – т.е. поразителните 200 км/ч. За този период от време човекът вече е изминал 450 м. Оттук насетне той ще поддържа тази скорост по време на цялото падане, като целта на парашута, разбира се, е да я забави преди приземяването. Ето защо на теория не е невъзможно човек да преживее подобно падане, особено когато парашутистът е забавил леко своята скорост заради частично отворения парашут, какъвто изглежда е случаят с британския войник.

Що се отнася до най-дългото свободно падане без парашут, рекордът принадлежи на стюардесата Весна Вулович. На 26 януари 1972 г. бомба избухва в багажното отделение на извършващия редовен полет самолет McDonnell Douglas DC-9-32 на югославските авиолинии JAT. Летателната машина буквално се разцепва и катастрофира, а Вулович пада от височина 10 хиляди метра в снега в планините близо до село Србска-Каменице на територията на Чехословакия. Жената получава сериозни фрактури, но след 16 месеца, изглежда е имала шанса да стане единственият оцелял от 28-те души на борда.

Източник: IFLScience