Всички бебета падат, факт. И всички родители се паникьосват - нормално.

Докато децата растат, ще си направян не една цицина и често падат точно в първата си година, докато се учат да ходят, или докато възрастните не ги гледат. Травмите, колкото и да е чудно, стават по-често вкъщи, където са налице всички условия да се предотврати опасността. Но миг невнимание и бебенцето, поставено в средата на канапето, се претъркулва и тупва на пода…

Често най-тежките удари детето получава не на площадката за игра или в градината, а под носа на майка си.

Какво е нужно да знаете, за какви симптоми трябва да внимавате? Ето на какво да обърнете внимание и какво да предприемете, преди да пристигне лекарят – споделяме изстрадани съвети от letidor.ru.

Как се удрят децата

Ако бебето падне, най-често си удря главата, защото тя е най-тежката част от тялото му в ранна възраст. Родителите често мислят, че ако детето падне от леглото на килима, не може да има сериозни увреждания, защото няма и признаци за тях. Друго е, ако детето падне от столчето за хранене и си удари главата в плочките на пода – ще се появят и цицини, и синини.

Но опасно е и едното, и другото, просто в първия случай не се вижда точката на удара и родителите не се обръщат за помощ, разчитайки, че всичко ще се размине само с уплахата на бебето.

Но това не значи, че паданията са без последствия – лекар трябва задължително да види детето след като се е ударило.

Снимка: Guliver / iStock

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.