Живеем в свят на постоянна свързаност, в едно място и време, в което сме изгубили от поглед значението и плюсовете на това да оставаш сам.

Офисите изоставят единичните кабинки в полза на широко отворените общи пространства. Във все повече училища децата не седят на отдели бюра, работейки самостоятелно по задачите, а участват в малки групички, търсейки заедно отговор на зададените от учителя въпроси.

Изглежда, че звънливите звуци, характерни за всички високотехнологични джаджи, с които разполагаме, са се превърнали в един постоянен фонов шум част, неразделим от нашето ежедневие, която ни информира за всеки нов туийт, фейсбук пост или таг в инстаграм. Дори нещо толкова банално като готвенето на вечеря се превърна в събитие, достойно за споделяне с всеки познат и непознат човек, част от списъка с контакти в социалните мрежи.

В резултат на тази постоянна връзка с външния свят, много от нас нямат време да бъдат сами със себе си. На всяка крачка ни се казва, че този неспирен социален контакт е нещо положително и, че връзката с другите е нещо, без което не може да изживеем живота си пълноценно. Дали обаче на моменти цялата тази свързаност не става прекалена и започва да влияе негативно на живота ни?

Изследване, включващо 600 компютърни програмисти от 92 компании, установи, че докато нивото на производителност е относително стабилно в рамките на самите фирми, разликите при сравнението между отделните компании, са доста по-отчетливи.

По-продуктивните организации имали една обща черта – всички те са се отказали от идеята за отворените офиси и са осигурили лично работно пространство за всеки от техните служители. Цели 62% от служителите във водещите организации са заявили че имат достатъчно уединение по време на работа. При по-слабо представящите се компании този резултат е 19%. Освен това, 76% от хората, работещи в споделен офис, са отбелязали, че често стават жертва на ненужни прекъсвания.

Усамотението не e позитив само в професионалната среда, то е също толкова важно и за вашето психическо и емоционално благосъстояние. За да извлечете най-доброто от живота, трябва да се научите да цените времето, което прекарвате сам. Списъкът с ползите е прекалено дълъг, затова ето само няколко от най-съществените.

Възстановяване и презареждане

Всеки един от нас, дори и най-социалните екстроверти, има нужда от време, за да си почине и да възстанови силите си. В това отношение, нищо не може да се сравни с времето, което прекарвате насаме със себе си. Тишината и спокойствието, които изпитвате, когато се откъснете от външното влияние, са жизнено важна част от процеса на борба с натрупания стрес и нерви от ежедневието.  

Може да правите каквото си поискате

Колкото и да е приятно и забавно, времето, което прекарват в компанията на други хора, неминуемо създава нужда от компромиси. Налага ви се постоянно да съобразявате идеите си с чуждите желания и мнения.

Уединението ви дава свободата да правите това, което наистина искате. Може да облечете каквото си поискате, да ядете, каквото ви се яде и да работите по проекти, които намирате за интересни и значими.

Научавате се да вярвате в себе си

Да бъдете свободни не е само възможността да правите каквото си искате. Свободата включва и способността да се доверявате на вашата интуиция и изясните мислите си, избягвайки външния натиск и чуждото влияние.

Самотата ни помага да формираме ясна представа за това, кои сме всъщност, какво знаем и кои решения са правилните за нас. Когато сме обкръжени от хора, дори и да не го осъзнаваме, наблюдаваме чуждите реакции, за да преценим дали нашите реакции и чувства са уместни.

Когато сме сами, тази оценка идва единствено и само от самите нас. По този начин развиваме собствените си идеи и виждания, без да ни се налага да се съобразяваме с чуждите мнение и виждания.