Дори най-общителните хора понякога имат нужда от малко време, прекарано насаме. Без значение дали сте краен екстроверт, предимно интроверт или нещо по средата – ако периодично се наслаждавате единствено на собствената си компания, вие ще станете по-щастлив човек.

Да, важно е да се обграждате с хора, които повдигат духа ви. Но и времето насаме си има своите предимства. Ето защо.

Позволява ви да презаредите

Балансирането между приятелите, работата, семейство и ежедневните задължения често е предизвикателство, което отнема много енергия. Никой не може да бъде „на линия“ през цялото време. Позволявайте си от време на време да презаредите. Правете онова, което обичате и за което бихте искали да имате цялото време на света. Накрая ще се чувствате буквално като нови, а тази допълнителна енергия ще окаже благоприятно влияние и на хората около вас.

Ще имате време да помислите

Понякога животът може да бъде наистина динамичен, а графикът – пренатоварен. Това е само още една причина, поради която трябва да оставате насаме със себе си от време на време. Това ще ви даде възможност да помислите за случващото се около вас, за връзките ви, за предстоящите събития и т.н. Усамотяването позволява дори и на най-социалните хора да открият мястото си в света, дава им шанс за самоанализ и растеж.

Ще станете по-независими

Когато започнете да се наслаждавате на времето, прекарано в усамотение, ще започнете да се чувствате и по-уверени в себе си, по-независими. Ще осъзнаете, че другите могат да ви повлияят и да ви контролират само ако вие го допуснете, че никой не може да ви задържи с идеята, че е безценен и незаменим за вас и без негова помощ няма да оцелеете. Ще спрете да търсите нечия компания, за да отидете на ново място например, защото ще сте достатъчно самоуверени да го направите сами, без някой да ви напътства и държи за ръка.

Ще започнете да се доверявате повече на себе си

Веднъж щом сте предприели крачката към своята независимост, ще откриете, че понякога се налага да взимате решения, без да се допитвате за съвет до хората около вас. Въпреки че изглежда малко страшно, това ще ви направи със сигурност по-силни. Ще се научите да се доверявате на собствените си инстинкти. Когато развиете собствено мнение по редица въпроси, ще разберете по-ясно кои сте и какво искате.

Усамотението подобрява продуктивността

Времето, прекарано в компанията на другите, често е приятно и развлекателно. То обаче може да е пагубно за продуктивността ви. Понякога общуването ви разсейва от основните ви задачи (независимо дали сте си вкъщи или в офиса). Елиминирайте всякакви възможни прекъсвания. Изключете звука телефона, не канете гости, не надничайте във Facebook и т.н.

Когато сте сами, вие ще можете да развиете по-ефикасно своите идеи и да ги реализирате точно по този начин, по който искате. Щом опознаете силните си страни, ще станете много по-добър екипен играч.

Ще започнете да оценявате много повече останалите

Малко време, прекарано далеч от любимите ни хора, може да се окаже нещо наистина полезно. По този начин ще оцените много по-добре позитивното влияние, което те оказват върху вас. Когато се срещнете с тях отново, вие ще сте по-щастливи, по-енергични и със сигурност – по-внимателни и грижливи. Всеки печели от тази ситуация.

Мениджър Нюз