Част от хората, които прекарват повече време сами, са по-творчески настроени, установява изследване. Не всички форми на социално оттегляне са еднакво вредни. Определящо е каква е причината човек да търси усамотение. Социалното оттегляне, диктувано от безпокойство и страх, е свързано с отрицателни последствия, но социалното оттегляне без тези емоции е свързано с повече креативност, смятат учени.

„Мотивацията е от значение. Важно е да знаем защо човек се отдръпва от околните, за да разберем свързаните с това рискове и ползи“ – казва Джули Бокър, първият автор на изследването.

Сега психолозите започват да разбират по-добре различните мотиви за социално оттегляне. Някои хора се отдръпват от тревожност, но други го правят просто защото обичат да прекарват повече време сами. Подобно на американския писател Хенри Дейвид Торо, който се отива да живее в усамотена колиба в гората, за да напише най-известната си книга – „Уолдън“.

„Въпреки че необщителните младежи прекарват повече време сами, те прекарват известно време и с връстниците си. Не са асоциални. – казва д-р Бакър – Те рядко инициират взаимодействия, но също така рядко отхвърлят социалните покани. Следователно имат достатъчно взаимодействие с връстниците, така че когато са сами, да могат да се насладят на уединението.“

Източник: PsyBlog