Отношения ни с другите определят голяма част от щастието и успеха в живота ни. Начинът, по който се разбираме с колеги, шефове, семейство, приятели и романтични партньори често зависи от социалните умения, а в основата им стои едно: емпатията. Емпатия означава способността да се разбират и споделят чувствата и опита на друг човек. С други думи, тя е способността да си представим себе си в чуждата кожа: да почувстваме онова, което чувства другия и да погледнем себе си и света от неговата гледна точка. Както казва героят на Атикус Финч в романа на Харпър Лий "Да убиеш присмехулник": "Никога не разбираш човека напълно, докато не разгледаш нещата от неговата гледна точка… докато не се промъкнеш в кожата му и не се разходиш в нея".
Емпатията придава дълбочина на любовта, която изпитваме към другите. Чрез способността за емпатия ние виждаме онези, които обичаме, такива, каквито са, а не каквито си представяме, че са или желаем да бъдат. По този начин ние ги оценяваме спрямо техните качества, а не единствено според онова, което правят за нас, и признаваме, че дори да споделяме едно и също преживяване, можем да имаме различни мисли и чувства. Без способност за емпатия, бихме предполагали, че чуждите нужди, граници и преживявания са същите като нашите, което би създало проблеми в отношенията ни.

Емпатията се отдава по-лесно на някои хора, но е възможно да я научим, дори и да не сме най-естествено емпатичната личност.

Опитайте това упражнение:

 • Помислете за вашата половинка, приятел, член на семейството или колега.
 • Какво е настроението му през последните дни?
 • Какво се случва в живота на този човек, което може да го прави щастлив или тъжен, тревожен или ядосан?
 • Как вие допринасяте в тази ситуация?
 • Какво можете да направите или кажете, за да подобрите положението на този човек?

Например, да речем, че сте женени и партньорът ви е тревожен и ядосан напоследък. Връща се вкъщи от работа изнервен, а напрежението между вас е високо. Предишната вечер по време на вечерята е мислил толкова много за деня си на работа, че почти не е разговарял с вас, а когато го е правил, е било, за да се оплаква от работата си.

Неемпатичният отговор би бил да му се развикате, че и вие имате проблеми и да реагирате гневно, че не е попитал как е минал денят ви. Предишното може да е "вярно", а избухването да ви накара да се почувствате добре на момента, но дали този отговор е полезен? Ще направи ли връзката ви по-добра? Ще подобри ли живота ви или този на партньора ви?

Не, няма. Вместо това ще влоши нещата.

Ето пример за упражнение по емпатия в действие:

 1. Помислете за партньора си.
 2. Помислете за това колко много е напрегнат през последните няколко дни.
 3. Помислете какво се случва в живота му. Какво може да е онова, което го стресира. Може би работи повече часове, отколкото обикновено? Отказали са му повишение? Може би някой колега или шефът му е казал или е направил нещо, което го е разстроило? Може да не знаете подробностите, но ако вашият партньор се прибира от работа си тревожен и изнервен всеки ден, съвсем логично може да се предположи, че нещо неприятно се случва в офиса.
 4. Прехвърлете наум последните няколко дни и помислете как може да сте допринесли за ситуацията на партньора си. Може да не сте причината за тревогите му, но карате ли го да се чувства по-добре или влошавате положението? Представете си себе си в същата ситуация. Ако имате проблеми на работа, как бихте се почувствали, когато се приберете у дома при партньора си, а той ви нападне за това, че се оплаквате от работата си?
 5. И накрая, помислете какво бихте могли да направите или кажете, за да подобрите положението на партньора си. Хората показват и възприемат обичта по различни начини. Макар че вие бихте оценили повече малките подаръци като знак за любов, възможно е вашият партньор да цени действията повече. Бихте ли могли да му приготвите нещо, което обича, за вечеря? Да му направите масаж? Помислете за всичко онова, което знаете, че би могло да повиши настроението му, а не за това, което бихте искали вие в същата ситуация.


Емпатията — развита чрез редовното изслушване на мислите и забелязване на чувствата на другия — помага за изграждането на близост и уважение. За да разберете дали практикувате емпатия, когато говорите с някого, имайте предвид следното:

 • Съсредоточете вниманието си върху другия, когато говори. Не проверявайте телефона си и не зяпайте през прозореца.
 • Покажете му, че слушате, като го гледате в очите, когато говори, кимате, когато разбирате, и докосвате ръката му или използвате друг жест за свързаност.
 • Покажете уважението си, като го изслушате без сарказъм или отхвърляне. Ако се чувствате ядосани или раздразнени, помолете за кратка почивка от разговора. Налейте си чаша вода и я изпийте бавно, за да си дадете време за концентриране на вниманието.
 • Повторете това, което той казва, със собствените си думи, за да сте сигурни, че го чувате правилно или задавайте въпроси, ако не сте наясно с нещо.
 • Потвърдете (валидирайте) емоциите му. Дори и да не сте съгласни с мнението му, все пак можете да признаете правото на човека да чувства онова, което чувства.

Когато подхождате с емпатия към другите, те обикновено реагират с емпатия към вас. С упражнението за емпатия и списъка от по-горе имате всичко необходимо, за да научите и практикувате това важно социално умение.  

Източник: Framar.bg