Парфюмите използват сложни комбинации от аромати, получени от природни източници, много от които разпознаваме и харесваме в естествения им вид. Но понякога парфюмерийните компании не са много точни в описанията си.

1. Кехлибар

Въпреки че може да го видите в много парфюмни композиции, кехлибарът - вкаменена смола от иглолистни дървета - няма особен аромат.

„Кехлибарът“ в парфюмерията е комбинация от лабданум и ванилия, наречена така заради златистия си цвят. Истинският кехлибар излъчва мирис само при награвяне или горене - на борова дървесина.

2. Памук

„Памукът“ в парфюмите е известен с чистото си и свежо ухание, извикващо представата за току-що изпрани дрехи и свеж пролетен въздух. То се получава от сложната комбинация от цитруси, жасмин, лавандула, кедър и др. Но истинският памук няма нищо общо с него. Хора, които отглеждат рестението, споделят, че прясно обраният памук мирише на по-скоро на пот.

3. Кафява захар

Цветът на кафявата захар е от меласата и повечето хора, които се занимават с обработването й, знаят, че мирисът й не е така сладък, както вкуса й. Повечето „захарни“ ухания в парфюмите и ароматните свещи използват карамел и магнолия като основни съставки. По странен начин този аромат напомня вкуса на кафявата захар.

4. Космос!

Да, на пазара има свещ с „космически“ аромат. ThinkGeek го описва като „озонов“ и „носещ надежда за мирен съюз“. Астронавтите описват миризмата в Космоса различно - „нажежен метал“, „пържоли“, „барут“... нито едно от които не звучи като приятно ухание за дома. Но тъй като тези аромати едва ли биха се продавали добре, космическите свещи използват за основа лавандула.